Nađi obećava ukidanje prireza u Zagrebu, sad možete izračunati koliko biste uštedjeli

Screenshot: Fokus

SABORSKI zastupnik i predsjednik stranke FOKUS, Davor Nađi, i predsjednik Udruge poreznih obveznika - Lipa, Davor Huić, predstavili su svoj zajednički projekt - kalkulator ukidanja prireza.

"Lipa se zalaže za niže poreze, manju, jednostavniju i efikasniju državnu administraciju, transparentnost proračuna, smanjenje javnog duga i druge konkretne ciljeve. Budući da se bliže lokalni izbori, sada je trenutak i prilika da birači izvrše pritisak, u smjeru koji oni žele, na izabrane predstavnike. Stoga mi, iz Udruge Lipa pozivamo sve porezne obveznike, ujedno i birače, da na lokalnim izborima izaberu one stranačke opcije, nezavisne liste i kandidate, koji se zalažu za ciljeve koje Lipa promovira", izjavio je Davor Huić, predsjednik Udruge poreznih obveznika Lipa.

Ukidanje lokalnog prireza, jedna od glavnih tema nadolazećih izbora

Jedna od tema na lokalnim izborima svakako će biti i lokalni prirez, koji je u Gradu Zagrebu najviši u Hrvatskoj i iznosi 18 posto. Program Davora Nađija, kandidata stranke FOKUS za gradonačelnika Zagreba, sadrži upravo stavku ukidanja prireza. Nađi je ujedno i jedini kandidat koji je najavio potpuno ukidanje prireza.

Nađi je komentirao ukidanje prireza.

"Ukupni prirez u Zagrebu iznosi oko milijardu kuna. Uštede koje planiramo na rashodovnoj strani proračuna kreću se oko tri milijarde kuna. To je povoljna situacija za ukidanje prireza, financiranje i otplatu dugova koji dolaze na naplatu, obnovu infrastrukture i za neke nove, strateške projekte. Takav pothvat proveli smo u Svetoj Nedjelji i potaknuli i druge gradove, poput Iloka i Gospića na isti proces. Pa, ne vidim razloga zašto se to ne bi moglo provesti i u glavnom gradu Republike Hrvatske."

Nađi: Kalkulatorom svaki građanin može izračunati koliko će mu ostati novca kad se ukine prirez

Kako bi građanima, ne samo Zagreba već i cijele Hrvatske, približili koliko je prirez, zapravo, uteg za pojedini budžet kućanstva, FOKUS i Udruga Lipa kreirali su zajednički kalkulator ukidanja prireza. 

"Kalkulatorom prireza svaki građanin može izračunati koliko će mu više novca ostati u džepu kada ukinemo prirez. A to za gradski proračun neće biti problem jer je prirez samo 6% gradskih prihoda. S druge strane, bračnom paru s jednim djetetom u prosjeku će ostati 3300 kuna godišnje u džepu, umjesto da taj iznos ode nečijim kumovima", napominje Nađi.

Kalkulator ukidanja prireza funkcionira tako da osoba upisuje svoju neto plaću, broj djece, uzdržavane osobe i status invaliditeta te bira grad/općinu i pripadajući im prirez. Kalkulator joj, potom, automatski izračuna točan iznos koliko mjesečno, ali i na godišnjoj razini, štedi njeno kućanstvo i daje joj primjere na što bi se mogao potrošiti taj novac, od sportskih i kulturnih događanja pa sve do, recimo, četke za javni toalet, prema cjeniku grada Zagreba.

Kalkulator

Ovaj projekt daje uvid u aktualno stanje, no i buduću viziju kućnog budžeta građana, na konkretan i transparentan način. Također, time se jača i financijska pismenost samih građana, kako bi spoznali na koje im sve stavke odlazi zarađeni novac. 

Stranka FOKUS je svoj kalkulator ukidanja prireza objavila na svojim internetskim stranicama, a detaljnije pojašnjenje nalazi se na sljedećoj poveznici: https://nadjirjesenje.hr/kalkulator-prireza.
 

Pročitajte više