Nađi: Radnici traže veće plaće, dakle tržište funkcionira. Samo država unosi nered

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

DAVOR Nađi iz stranke Fokus na Facebooku je komentirao situaciju sa sezonskim radnicima i ugostiteljima koji se žale da radnici traže prevelike plaće.

"Nekad su se sezonski radnici žalili kako ih se izrabljuje, a danas se poduzetnici u turizmu žale kako ti isti radnici traže prevelike plaće. A to je sve samo slika stanja na tržištu rada.

Dok je nezaposlenih bilo mnogo, poslodavci su mogli diktirati uvjete. Sada kada radne snage nema dovoljno, radnici su ti koji diktiraju uvjete. Na kraju dana, nitko ne može niti zaposlenika prisiliti da prihvati malu plaću, niti poslodavca prisiliti da zaposli nekoga za veliku plaću. 

Ugovori se sklapaju dobrovoljno. Tržište očito funkcionira, u ovom slučaju u korist zaposlenika i onih boljih poslodavaca koji su spremni platiti više.

Jedan problem

Tu vidim samo jedan problem, a to je što država unosi nered na tom tržištu. Da nisu veliki nameti na plaću, sigurno bi poslodavci nudili veće neto plaće i problem nedostatka zaposlenika bi bio manji. 

Da država ne zapošljava nekoliko desetaka tisuća ljudi koji realno u administraciji nisu potrebni, problem nedostatka radnika u privatnom sektoru bi bio manji, a i porezi bi bili manji.

No, bez obzira na to što činila država, glavna poruka ove situacije je ta da je odnos ponude i potražnje taj koji je stvorio povoljnu pregovaračku poziciju za radnike. Nisu to učinili ni Ribić, ni Sever, ni Zakon o radu, ni podizanje minimalca.

Međutim, mnogi nikako da nauče da je upravo slobodno tržište sa što manjim porezima i što fleksibilnijim radnim zakonodavstvom upravo ono koje najviše radi u korist radnika!" objavio je.

Pročitajte više