Nagodio se za manju kaznu: Pljačkašu pošte sedam i pol godina zatvora, mora vratiti pet milijuna kuna

Foto: Index

MILAN MITIĆ, zvani Srbin iz Vranja, osuđen je na splitskom Županijskom sudu na sedam i pol godina zatvora u ponovljenom suđenju za pljačku 15 milijuna kuna iz Središta pošta u Kopilici u ožujku 2008. godine. Mitić je bio dio veće bande kojoj je već suđeno u Splitu. U odsutnosti je osuđen na 9 godina zatvora, no nakon što je u srpnju uhićen u Švedskoj po europskom uhidbenom nalogu te izručen Hrvatskoj, zatražio je i dobio obnovu suđenja.

Sudac Slavko Lozina obavio je sve na pripremnom ročištu. Mitić je priznao krivnju i nagodio se na godinu i pol dana nižu kaznu. Lozina ga je obavezao i da vrati pet milijuna kuna Hrvatskoj pošti i Croatia osiguranju u roku od dvije godine.

Raznio se eksplozivom dok je minirao partnerov terenac

Njegovim stopama bi uskoro mogao krenuti i Zoran Stefanović, također neposredni izvršitelj pljačke. I on je u odsutnosti osuđen na devet godina zatvora. Prije nekog vremena uhićen je u Njemačkoj te se sada čeka njegovo izručenje. Pretpostavlja se da će i on zatražiti novo suđenje kako bi dobio manju kaznu.

Sa Mitićem i Stefanovićem, pljačku je izvršio i pokojni Strahinja Rašeta, koji je poginuo devet mjeseci nakon pljačke u Beogradu, i to od eksploziva kojeg je podmetnuo pod terenac Milana Mitića. Eksploziv se aktivirao na toplinu, a kako je motor Mercedes bio još vruć, Rašeta se raznio dok je montirao eksplozivnu napravu.

Imali pomoć iznutra

Spektakularna pljačka izvršena je 15. ožujka 2008. godine u svega dvadesetak minuta. Jedan od pljačkaša do danas nije identificiran. Zaštitare, među kojima je bio i osuđeni pomagač Boris Marušić, lako su onesposobili, zavezali su ih i dizalom odvukli vreće sa 15 milijuna kuna.

Nakon pljačke sakrili su se u vikendicu koju im je osigurao Jozo Certa, bivši šef kaštelanske HVIDRA-e, također osuđen za pomaganje u pljački, i to na pet godina zatvora. Stefanović je deset dana nakon pljačke pokušao promijeniti dio opljačkanog novca na tržnici Arizona u Brčkom. Uhićen je, ali i vrlo brzo pušten uz par tisuća eura jamčevine.

Na prvom suđenju u veljači 2010. godine osuđeni su ostali logističari srpske bande koja je opljačkala poštu u Splitu, Miroslav Hršum, braća Emil i Miro Cokarić, Vesna Vuco i Mladen Stupalo.

Hršum, zvani Kameni, pripadnik zloglasnih Belih orlova, koji je spojio Mitićevu bandu sa splitskim dijelom ekipe, osuđen je na 10 godina zatvora, braća Cokarić na osam i pol, odnosno, sedam godina zatvora. Bili su glavni logističari srpskim pljačkašima, a svoj dio plijena, milijun kuna, sakrili su u kotlovnicu bolnice na Križinama, na Emilovom random mjestu. Na pet godina osuđena je bivša djelatnica pošte Vuco, koja je bila "insajder", dok su na četiri i pol godine zatvora osuđeni Stupalo i Marušić, zaštitar koji je snimio situaciju unutar Središta pošta te nije pružao otpor prilikom pljačke.

Pročitajte više