Nagrada roman J. Bukovice "Bilo jednom..."

Nagradu "Prva knjiga" koju je ove godine prvi put ustanovilo Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade (Klub hrvatskih pisaca) u konkurenciji 40ak rukopisa dobila je Jadranka Bukovica za roman "Bilo jednom...", izvijestilo je danas Društvo. L

Jadranka Bukovica rođena je 1960. u Belom Manastiru, a živi i radi u Lovranu.

U obrazloženju Ocjenjivačkog suda (u sastavu književnika - Silvija Šesto-Stipaničić, Robert Mlinarec i Želimir Hercigonja), koji je jednoglasnom odlukom nagradu dodijelio Jadranki Bukovici, navodi se kako autorica "spisateljski vrlo vješto prikazuje odnos okoline prema maloljetnoj glavnoj junakinji koja, živeći u maloj sredini, ostaje u drugome stanju i u psihološkoj prisili okoline koja ju okružuje prisiljena je na drastičan čin - prekid neželjene trudnoće".

Roman "'Bilo jednom...' bez skrupula govori o tabu temi u našoj suvremenoj književnosti, jer se prema problematici maloljetničke trudnoće odnosimo najčešće sa stavom - to se događa nekom drugom ili ako o tome ne govorimo, tada to i ne postoji", navodi Ocjenjivački sud.

Dodaje i kako su pohvalili knjige Lidije Dujić "Plagva", Andree Lončar "Dnevnik jedne brbljavice", Sare Schmidt "Dnevnik jedne mačke", Mirele Rončević "Neobičan dječak" i Leandre "Obitelj Rević".

Pobjednički rukopis knjige Jadranke Bukovice "Bilo jednom..." bit će tiskan u biblioteci Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade "Prvi pisci".

(Hina) pp/xbma ysp

Pročitajte više