Nagrade hrvatskog glumišta Nevi Rošić i Petru Selemu

NAGRADE hrvatskog glumišta za 2005. dodijeljene su večeras na svečanosti u Hrvatskome narodnom kazalištu.

Nagrade Hrvatskog društva dramskih umjetnika za svekoliko umjetničko djelovanje, najviša priznanja hrvatskog glumišta dobili su dramska umjetnica Neva Rošić i kazališni redatelj, književnik i teatrolog Petar Selem.

Nevi Rošić nagradu je uručio pokrovitelj nagrada, ministar kulture Božo Biškupić, a ovogodišnja dobitnica poželila je, uz ostalo, bolje dane hrvatskom glumištu.

Petar Selem, kojemu je nagradu uručila dogradonačelnica Zagreba Ljiljana Kuhta, zahvalivši su na nagradi podsjetio da je daleke 1984. režirao" Nabucco" za HNK Zagreb koje je na repertoaru 21 sezonu.

Ove je godine prvi put dodijeljena Godišnja nagrada za izuzetan doprinos kazališnoj umjetnosti poznatom koreografu Milku Šparembleku za scenski pokret u predstavi "Fric i pjevačica"Mujičića, Senkera i Juranića, u režiji Zlatka Viteza i izvedbi Glumačke družine Histrion.

Za najbolju dramsku predstavu u cjelini nagrađena je predstava "Noć iguane" T. Williamsa u režiji Janusza Kice i u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla 51. Splitskog ljeta.

Za najbolju dramsku režiju nagrađen je Zlatko Sviben za režiju predstave "Cyrano de Bergerac" Edmonda Rostanda u izvedbi osječkog HNK.

Nagradu hrvatskog glumišta za glavnu žensku ulogu u drami dobila je Olga Pakalović za ulogu Roksane u predstavi "Cyrano de Bergerac", a Milan Pleština je za ulogu velečasnog Shannona u predstavi "Noć iguane" dobio nagradu za glavnu mušku ulogu u drami.

Najbolja operna predstava u cjelini je opera "Luisa Miller" G. Verdija u režiji Petra Selema pod dirigentskim vodstvom Ive Lipanovića i u izvedbi HNK Split.

Za najbolje dirigentsko ostvarenje u operi nagrađen je Mladen Tarbuk, dirigent opere "Tristan i Izolda" R. Wagnera u režiji J. Z. Erba i u izvedbi HNK u Zagrebu.

Za najbolje umjetničko ostvarenje u operi za žensku ulogu nagrađena je Ivanka Boljkovac za ulogu Volumnije u operi "Koriolan" Stjepana Šuleka u režiji Zorana Juranića HNK Zagreb.

Miljanko Đuran nagrađen je za najbolju mušku ulogu u operi i to za dvije uloge - Lovre Juranića u operi "Nikola Šubić Zrinjski", u režiji Ivice Krajača osječkog HNK i Miće u operi "Ero s onoga svijeta", J. Gotovca u režiji Krešimira Dolenčića zagrebačkog HNK.

Najboljom baletnom predstavom u cjelini proglašena je predstava "Orašar" P. I. Čajkovskog u koreografiji i režiji Waczlawa Orlykowskog zagrebačkog HNK.

Za najbolje koreografsko ostvarenje u baletu nagrađen je Dinko Bogdanić za koreografiju i režiju baleta "Tramvaj zvan čežnja" u izvedbi HNK Zagreb.

Za najbolja umjetnička ostvarenje u baletu za žensku ulogu nagrađena je Ervina Sulejmanova za ulogu Kitri u predstavi "Don Quijote" Valentine Ganibalove u izvedbi HNK Split.

Svebor Svečak dobio je nagradu za mušku ulogu tumačeći Hamleta u istoimenoj predstavi koju je sam koreografirao, a izvela ju je Baletna trupa Croatia iz Zagreba.

Ove godine Nagrade hrvatskog glumišta dodijeljene su i za scenografiju i kostimografiju. Najbolji scenograf je Drago Turina za scenografiju predstave "Cyrano de Bergerac", a kostimograf Goran Lelas za operu "Cosi fan tutte" V. A. Mozarta u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi riječkog HNK Ivan pl. Zajca na Riječkim ljetnim noćima.

Nagrade hrvatskog glumišta, koje su dodijeljene po 13. put, ove su godine podijeljene u 27 kategorija, a osim glazbeno - scenske umjetnosti obuhvaćene su i radio i tv drame, te lutkarske i predstave za djecu.


Pročitajte više