Nagrđen Tuđmanov spomenik u Makarskoj, za počiniteljem se traga

POLICIJA još traga za nepoznatim počiniteljem koji je u noći sa subote na nedjelju (s 13. na 14. ožujka) nagrdio spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu u Makarskoj, potvrdila je glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Tina Disopra.

Nepoznati je počinitelj na nedavno postavljeni spomenik dr. Tuđmanu, na obali koja, također, nosi ime prvoga hrvatskog predsjednika, zavezao bijelu plahtu s četiri sprejem nacrtane petokrake i natpisom "Evo ti ga, evo, pa sa njega vidi Sarajevo".

No, sam spomenik nije oštećen, potvrdila je Disopra.

Policija je dojavu o tome primila u nedjelju ujutro. Nakon očevida spomenik je vraćen u prvobitno stanje, a za počiniteljem se traga.

Predsjednik makarskog HDZ-a Damir Mendeš događaj je nazvao huliganskim i barbarskim ispadom pojedinca ili skupine, koji nema ništa zajedničko s osjećajima stanovnika Makarske. Dodao je da zato očekuje osudu javnosti i svih političkih tijela u gradu.

Makarski gradonačelnik Ante Novak (DC), kazavši da je zgrožen tim činom, podsjetio je da je podizanje spomenika, koji je nedavno svečano otkrila potpredsjednica Vlade ministrica Jadranka Kosor, podržala golema većina Makarana.

"Sramotno je od bilo kojeg spomenika raditi takve neprimjerene stvari", naglasio je makarski gradonačelnik. Dodao je da je to "čin za najgoru osudu" i da ne zna kome može smetati spomenik postavljen Franji Tuđmanu .

"Građani Makarske, vjerujem, duboko su svjesni da bez Franje Tuđmana ne bi bilo ni hrvatske države", rekao je makarski gradonačelnik Ante Novak, istaknuvši kako bi bilo bolje da je onaj tko je to napravio plahtu sa "zvijezdom petokrakom objesio sebi oko vrata kako bi se znalo tko je".

I predsjednik makarskog SDP-a Dragan Srzić rekao je da "osuđuje taj huliganski čin".

No, on ocjenjuje da je to "možda opomena gradskoj upravi da bi se trebala jednako odnositi prema svim spomenicima u Makarskoj". Srzić je kazao kako je nedavno dva puta, na puno teži način, nagrđen spomenik NOB-u na Glavici, te je ocijenio da nitko iz makarskih gradskih vlasti nije na to primjereno reagirao.

Pročitajte više