Najam božićnih drvca postao hit u Puli. Košta 40 eura, a dio novca se vraća

Foto: Index/ Matea Čelebija

UKRAŠAVANJE božićnog drvca tradicija je koja se godinama prakticira za vrijeme blagdana. Ovisno o željama i navikama, biraju se umjetne ili prave jelke. Svake godine se posiječe na tisuće komada koji nakon mjesec dana završe na cesti.

Kako bi stali na kraj gomilanju otpada, zagrebačke i pulske tvrtke od ove godine u svojoj ponudi imaju i unajmljivanje drvca. Ova praksa već je godinama popularna u svijetu, a izgleda da su njom oduševljeni i Puležani. 

Jelke unajmljene u rekordnom roku

 

U dvorištu tvrtke Pula Herculanea prvih 100 jelki unajmljeno je u nekoliko dana, dok je polovica druge ture u najam otišla u rekordnom roku. U svega nekoliko sati 50 božićnih jelki dobilo je novi dom, čiji će ih vlasnici naposljetku vratiti kako bi sljedeće godine ponovno krasile druge domove. 

„Mi smo počeli prije sedam dana, a jelke smo nabavljali u Gorskom kotaru. Dolaze u tri veličine, a cijene se kreću od 30 do 40 eura. Kod preuzimanja jelke se dobije račun s kojim je građani mogu vratiti nakon blagdana i dobiti pola iznosa natrag. Potrebno je naglasiti kako jelku treba čuvati i vratiti je u dobrom stanju kako bi dobili povrat novca”, kazao je za Index Robi Fuart, direktor pulskog komunalnog društva.

Kod održavanja treba biti oprezan sa zalijevanjem

Dodaje kako je tvrtka već prošle godine brinula o zbrinjavanju jelki nakon blagdana te ih odnijela na farmu koza kako bi bile hrana životinjama umjesto da završe u otpadu. Osim smanjenja otpada, najam jelki potiče i domaću proizvodnju te održivost putem nove upotrebe. Drvo se može održavati godinama, a na koji način, objasnila je Tatjana Mandić Bulić, rukovoditeljica djelatnosti hortikultura u Pula Herculanea.

„Samim činom toga da stabla nismo porezali, nego smo im dali mogućnost da dalje nastave svoj rast i razvoj, napravili smo puno za biosustav, a s druge strane smo smanjili količinu otpada ako se radi o biootpadu. Tim biljkama smo dali dodanu vrijednost.

Važno je održavati smreku. S obzirom na to da su ta stabalca u plastičnim loncima kojima nije probušena rupa kako bi ih se moglo staviti u kuću, moramo biti jako oprezni sa zalijevanjem, Ono mora biti umjereno. Svakih par dana treba provjeriti je li zemlja vlažna. Drvce zalijevamo tek kada je zemlja suha.

Zemlja u loncima je glinasta i ona bolje drži vlagu od crvenice. U Istri imamo naviku da crvenica propušta vodu i da je zato zemlju potrebno stalno zalijevati. Iglice treba orošavati špricanjem vode, a drvce držati dalje od direktnog izvora topline”, poručila je Mandić Bulić. 

Puležani oduševljeni novom idejom

Godišnje se posadi na tisuće jelki koje se naposljetku sijeku za blagdane. Ipak, kažu kako se drvcima može produžiti životni vijek upravo najmom, što je privuklo mnoge Puležane koji su čekali dolazak nove ture. 

„Pozdravljam akciju jer smatram da se treba uzeti božićno stablo jer ima bolji ugođaj i miris. Jednostavno služi svrsi. Ne bi htio uzeti odsječeno stablo jer će poslužiti nekoliko dana i onda umrijeti. Ovaj ću vratiti ili ga posaditi sam”, rekao je Veljko Vuković. 

Puležanin Jago Ivanković kazao nam je kako će stablu pronaći novi dom ako ga ne odluči vratiti. 

„Vraćanje je prihvatljivo i plus - ovo je sadnica. Ako se ne odlučim vratiti ga, mogao bih ga posaditi. Ovo možda neće uspjeti u Puli zbog klime, ali mogu odnijeti negdje gdje može nastaviti rasti”, smatra Ivanković. 

Nadaju se da će sve veći broj tvrtki krenuti s najmom borova kako bi bili dostupni većem broju građana, a Kristina Rabar odlučila je svoju jelku vratiti po završetku blagdana. 

„Mislim da je inicijativa odlična i za svaku pohvalu. Odlučili smo vratiti bor zato što smatram da je to ekološki prihvatljivo, a nama je super imati živo božićno drvce. Krasit će nam okućnicu jer će biti ispred ulaza, a kad ga vratimo i djelatnici ga posade, ponovno će krasiti naš grad.”

Drvce mogu unajmiti i Zagrepčani 

Cijela ideja vrlo je jednostavna. Pri unajmljivanju živog božićnog drvca dobiju se uputstva za održavanje, a kad ga vraćaju, ako je drvo u dobrom stanju, dobivaju natrag dio iznosa. Osim u Puli, najam drvca dostupan je i u okolici Zagreba.

Mala obiteljska tvrtka Rent a plant iznajmljuje srebrene smreke u tegli. Na njihovim stranicama bilo je dostupno nekoliko termina za dostavu, a posljednji je 15. prosinca. Iako ne nude povrat novca, iz tvrtke naglašavaju kako se brinu za dostavu i odvoze drvca u siječnju. Visina varira između 180 i 200 cm, dok je cijena najma 100 eura. Sve se dogovara telefonski ili putem elektroničke pošte, a kupci s drvcem dobiju i upute o održavanju.

Ekološka ideja o najmu božićnih drvca stigla je iz svijeta, a jedna američka tvrtka otišla je korak dalje i drvca elektronski označila kako bi mušterije mogli isto drvo naručiti i sljedeće godine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.