Najava gradnje džamije neposredno uz Ground Zero razbjesnila stanovnike New Yorka

NAJAVA mogućeg skorog početka gradnje džamije u neposrednoj blizini mjesta nazvanog "Ground Zero", lokacije na kojoj su do napada u rujnu 2001. godine stajale zgrade Svjetskog trgovačkog centra (WTO), razbjesnila je većinu stanovnika New Yorka.

Kako prenosi britanski Telegraph, islamski predstavnici su najavili gradnju velikog Islamskog centra, koji bi trebao zahvatiti veliki prostor na Manhattan aveniji i u čijem bi se sklopu trebali graditi i sportski centar, kazalište i centar za brigu o nemoćnima i starima, a čiji je cilj, kako je objašnjeno, "promijeniti nabolje percepciju Amerikanaca prema muslimanima", drastično pogoršanu nakon napada 2001. godine. Centar bi, kako tvrde organizatori projekta, trebao pokazati stanovnicima New Yorka da su muslimani ravnopravni dio zajednice, a ne njegov izdvojeni i izolirani dio.

"Graditi islamski centar uz Ground Zero isto je što i podizati njemački kulturni centar uz Auschwitz!"

No građani New Yorka novi islamski centar doživljavaju kao "pljuvanje u lice" oko 3.000 žrtava napada 11. rujna 2001. Neki od Njujorčana su na websiteu www.nomosquesatgroundzero.wordpress.com ostavili poruke u kojima navode da je ideja gradnje islamskog centra "nastavak nasilja", ali i da će taj objekt "baciti ružnu sjenu na Ground Zero". Neki su otišli još dalje, pa tvrde kako je taj projekt jednak apsurdnoj ideji "gradnje Njemačkog kulturnog centra u neposrednoj blizini logora u Auschwitzu".

Ovakva reakcija stanovnika New Yorka, navodi britanski list, ne čudi ako se zna da Amerikanci za napad na zgrade WTO-a krive čitav islam, a ne tek pojedince iz Al-Qaide ili drugih terorističkih organizacija za koje se pretpostavlja da stoje iza tog napada.

Pročitajte više