Najavljen program 8. festivala novog filma

U SPLITU se od 22. do 28. rujna održava 8. Međunarodni festival novog filma s ukupno 158 projekcija, među kojima je čak 37 dugometražnih filmova.

Festival splitskoj publici želi predstaviti recentne svjetske produkcije nastale mimo žanrovskog i produkcijskog mainstreama (glavne struje), a tehnički i programski usklađene s dosezima novih medija, rekao je direktor Festivala Branko Karabatić na današnjoj konferenciji za novinare.

U trima selekcijama - filmskoj, video i novih medija, u posebnim selekcijama - forum, fokus, slika, te retrospektivnim programima, predviđeno je ukupno 158 projekcija, rekao je Karabatić.

Uz ostale, bit će prikazan kratki film "Listening" britanskog glumca i redatelja Kennetha Branagha i kontroverzni dokumentarac "The Gift" Louise Hogart o fenomenu namjernog zaražavanja virusom AIDS-a.

Od hrvatskih predstavnika u filmskoj je u konkurenciji animirana hrvatsko-austrijska koprodukcija "Ich Kann Es Mir Sehr Gut Vorstellen" ("Mogu si to jako dobro zamisliti") Daniela Šuljica. U video konkurenciji direktor Festivala posebno ističe radove "Jazz" Kristijana Jenka i "Under Construction" Vladimira Kneževica, te hrvatsko-njemačku koprodukciju "The State of Mind" Tonija Meštrovića.

Program je sastavljen dijelom preko poziva, koji su poslani relevantnim autorima nakon konzultacija sa stručnim suradnicima festivala, a dijelom putem izbora iz oko 1000 na natječaj pristiglih radova.

U konkurenciji novih medija publika će imati prilike vidjeti autore dvaju najzanimljivijih prošlogodišnjih "atrakcija" Festivala, Petera Sinclaira i G.H. Hovagimyana, ovaj put s radom "Rant/Rant Back/Back Rant", koji problematizira digitalno procesiranu komunikaciju i utjecaje koja ona ima na uobičajene standarde jezika, percepcije i komunikacije medu ljudima.

Posebnom nagradom za izuzetan dugogodišnji doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika Festival će nagraditi laureate Jean Marie Strauba i Daniele Huillet, autorski i životni dvojac koji je umjetničko djelovanje počeo sredinom šezdesetih godina. Iz njihove međunarodno respektabilne filmografije bit će prikazano sedam dugometražnih filmova.

Program retrospektive predstavit će i korejski eksperimentalni film, kanadski video i program digitalnih filmova, naslovljen "Heavenly trash" i "Onodotzero".

Pročitajte više