Najavljene tri nove premijere riječkog HNK

U HRVATSKOM narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci u sljedeća dva mjeseca bit će premijerno izvedena opera "Turčin u Italiji" Gioacchina Rossinija, drama "Hamlet" Williama Shakespearea i balet "Volite li Brahmsa?" autora Staše Zurovca, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Ravnateljica Opere riječkog HNK Nada Matošević rekla je da će ta Rossinijeva opera biti po prvi put izvedena u Rijeci te da će prvi put kao dirigent gostovati Nikša Bareza. Ta izvedba opere "Turčin u Italiji" djelo je splitskog HNK te je prije pet godina dobila najveće hrvatske operne nagrade. Redatelj je Ozren Prohić, a u glavnim će ulogama nastupiti, među ostalima, Ivica Čikeš, Ardela Golac Rilović i Olga Šober.

"Hamleta" na scenu postavlja redatelj Krešimir Dolenčić koji je danas rekao da se ta izvedba priprema godinu i pol, od prvog razgovora sa sadašnjom intendanticom riječkog HNK Mani Gotovac. Dolenčić je izrazio nadu da će se tom predstavom "nastaviti dobar kreativni kaos koji vlada u riječkom HNK". U naslovnoj ulozi nastupit će Ranko Zidarić.

Ravnatelj Baleta HNK Ivana pl. Zajca Staša Zurovac redatelj je i koreograf baleta "Volite li Brahmsa?" koji će krajem ožujka biti praizveden u Rijeci. Zurovac je rekao da tim baletom pokušava krenuti u suvremenijem smjeru u smislu koreografskog rječnika. Balet je uglavnom glazbeno utemeljen na "Mađarskim plesovima" Johannesa Brahmsa.

Intendantica Mani Gotovac ustvrdila je da se u kazalištu nastavlja sa zajedničkim zamahom svih ansambala kao i s pokušajima da kazalište pruži emocije, kojih danas najviše nedostaje. Istaknula je da će predstave riječkog HNK po najavama ići na brojne festivale. Najavila je skoro pokretanje rada na off sceni riječkog HNK, rekavši da će na malim scenama biti prikazane provokativne pa i šokantne predstave, koje će uključivati i politički aspekt.

(Hina) dsil dd

Pročitajte više