Najavljeno podizanje pet tisuća hektara nasada maslina

U IDUĆE četiri godine u Hrvatskoj će se posaditi još pet tisuća hektara maslinika u sklopu operativnog programa podizanja nasada, koji će se izraditi prema zaključku Vlade, najavio je danas državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Dragan Kovačević, u nastavku susreta maslinara i uljara s Jadrana "Noćnjak", koji je sinoć počeo u Šibeniku.
Ocijenio je da će taj operativni plan značiti prekretnicu u razvoju maslinarstva u Hrvatskoj.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Dragan Kovačević istaknuo je i kako su za maslinarstvo za prošlu godinu isplaćeni svi poticaji - ukupno 15 milijuna kuna.

Dodao je da je prošle godine isplaćeno 300 milijuna kuna za poticaje u poljoprivredi.

Državni tajnik Dragan Kovačević govorio je i o prijedlozima za utvrđivanje novih poticaja u maslinarstvu. Jedan od prijedloga jest da poticaj bude pet kuna po sadnici, a da se s 20 kuna po sadnici potiče podizanje maslinika na zgarištima.

Na ovogodišnjem "Noćnjaku" sudjeluje više od 400 maslinara iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Albanije, Crne Gore i Tunisa.

Na natjecanje je stiglo 170 uzoraka maslinova ulja koje je ocijenilo stručno povjerenstvo, a, kako je rekao njegov predsjednik Mirko Gugić, više od 80 posto uzoraka zadovoljava kriterije djevičanskoga maslinova ulja. Pobjednici će biti proglašeni večeras.

Susret maslinara i uljara s Jadrana "Noćnjak" završava sutra.

(Hina) xdfer ysp

Pročitajte više