Najbolja priča izbora: Sva oporba protiv HDZ-ovca koji se hvalio da je uhljebljivao

Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

MARKO JELIĆ ima ozbiljnu priliku napraviti jedan od najkorisnijih poteza u novijoj povijesti šibenskoga kraja - pobijediti HDZ na izborima za šibensko-kninskog župana. U prvome je krugu dobio 16.557 glasova, dok je HDZ-ov Goran Pauk osvojio 16.370 glasova. Prije četiri godine Paukovo je ime zaokružilo 23.797 osoba, a njegova protukandidata Franka Vidovića iz SDP-a njih 10.538.

Na izborima za Županijsku skupštinu HDZ-ova je lista sada dobila 15.219 glasova, slijede je nezavisne liste Stipe Petrine sa 7237 glasova i Jelićeva sa 6813 glasova. Prije četiri godine HDZ-ova je lista osvojila 20.466 glasova, druga je bila SDP-ova sa 6913 glasova i Petrinina sa 6751 glasova. Trendovi su očiti, u jednoj od takozvanih HDZ-ovih utvrda sve je manje osoba spremnih zaokružiti HDZ-ova kandidata. 

Konačni sraz uslijedit će u drugom krugu 30. svibnja. Izbor između njih biranje je između dva koncepta upravljanja, dvije suprotstavljene filozofije: s jedne je strane Jelić, čovjek koji je kao profesor na ispitu oborio blisku članicu obitelji, s druge Pauk.

On je vođenje županije svojedobno opisao rečenicama koje valja čitati i kao hadezeovsko viđenje raspodjele javnih dobara: "Uhljebio sam puno znanih i neznanih. Kad bismo gledali klasično zapošljavanje, u smislu natječaja, prijave, referenci, onda bismo mogli zaključiti za svakog da se zaposlio 'preko veze'. Nema onog tko se javio za neki posao a da nije imao neku 'preporuku', neku 'vezu'. Volio bih da sam ih puno više 'uhljebio'", izjavio je Pauk u listopadu 2017. godine.

Politički se aktivirao u 41. godini

Baš te se godine Jelić odlučio aktivirati u politici. Imao je 41 godinu i bogatu biografiju: rođen je 1976. godine u Kninu, gdje je završio osnovnu i dio srednje škole do 1992. godine, kada s obitelji odlazi u progonstvo. U Zadru završava gimnaziju, a 2000. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Zagrebu postaje diplomirani inženjer biologije. Status doktora znanosti stječe 2003. godine na sveučilištu Christian Albrechts u Kielu. U Kninu započinje nastavničku karijeru, radio je na Veleučilištu čiji je i osnivač, bio je i dekan, viši stručni suradnik za nove tehnologije u kninskom Centru za poduzetništvo... 

Pauk je, pak, od 1990. do 1998. godine radio u tvrtki Poliplast, 1999. godine nakratko je postao komercijalni direktor u biogradskoj Tvornici mreža. Potom je dvije godine bio načelnik šibenske Policijske uprave, pa godinu dana službenik za gospodarski kriminalitet u Policijskoj upravi zadarskoj, a od 2003. do 2004. godine je komercijalist zagrebačke tvrtke Bura zadužen za Dalmaciju. Od 2004. godine je u politici, do 2005. godine kao zamjenik šibenske gradonačelnice, od 2005. do 2006. zamjenik je župana zadužen za gospodarstvo, a od 25. rujna 2006. godine župan je šibensko-kninski. Uz to, penjao se i u lokalnoj hijerarhiji HDZ-a čiji je član od 1990. godine. Od 2012. godine predsjednik je šibenskog odbora stranke. U ratu je sudjelovao u poznatoj akciji "Obadva", u kojoj su pripadnici Hrvatske vojske oborili avione jugovojske. Zbog toga je odlikovan redom Nikole Šubića Zrinskog.

U Kninu nema uhljebljivanja

Maknemo li na stranu Jelićev profesorski obračun s članicom obitelji koja mu je nespremna došla na ispit, njegov se pogled na politiku može razabrati i iz rečenica izgovorenih Indexu. Nije želio komentirati Paukovu odu uhljebljivanju, nego izložiti svoje viđenje zapošljavanja mimo natječaja i preko veze - jer ima i namještenih natječaja:

"U Gradu Kninu, otkad smo preuzeli upravljanje gradom, ni jedno mjesto nije tako popunjeno niti će biti dok ja budem mogao utjecati. Budite najbolji, budite konkretni, dođite, ne tiče me se koje ste nacionalnosti, koje ste stranačke pripadnosti, ništa od toga me se ne tiče. Samo me zanima znate li, možete li i hoćete li to učiniti. To morate ispuniti - znati, moći i htjeti", objasnio nam je Jelić.

U politiku je, ističe, ušao iritiran nejednakošću i zaostajanjem "zbog nefer odnosa prema građanima" koji se nisu usudili izražavati stavove. Ne želi procjenjivati što je i koliko promijenio, ali smatra da su Kninjani danas slobodniji nego što su bili. Ne voli o sebi govoriti ni kao o osobi koja je pobijedila Josipu Rimac, bivšu kninsku vladaricu, aktualnu USKOK-ovu optuženicu. Građani su, veli, odlučili da hoće promjene. I dobili su ih.

Izjašnjava se kao kršćanin, bio u HDZ-u

Ipak, činjenice kažu da je njegov trijumf prekinuo dugogodišnju vladavinu Josipe Rimac. Tri je mandata odradila dok je Jelić nije pobijedio. On je potom ušao u gradsku vlast i sada ide prema županijskoj. Ona se, u skladu s partijskom brigom za svoje pouzdanike, otisnula u visine, otišla u Zagreb i u rujnu 2017. godine, odlukom vlade Andreja Plenkovića, postala državna tajnica u Ministarstvu uprave. Kod ministra Lovre Kuščevića. Danas su oboje USKOK-ove mušterije, poznata imena na njegovim glasovitim optužnicama. Nema smisla nagađati u kojem bi smjeru išla njezina karijera da je, nekim slučajem, ostala u Kninu, bi li imala priliku postati optuženicom.

Jelić je ostao u Kninu, postao prvi nehadezeov gradonačelnik nakon 1995. godine, kao što će, pobijedi li Pauka, postati prvi šibensko-kninski župan bez HDZ-ove iskaznice. Svjetonazorski se, veli, izjašnjava kao kršćanin, što ga "obvezuje da bude odgovoran prema društvu i svakom pojedincu". Prisjeća se da je i on davno bio član HDZ-a. Od 1990. do 1996. godine. 

"Moj otac je bio osnivač, s njim sam se uključio kao klinac. Kada smo prognani, to smo vidjeli kao put prema povratku, ali kad smo se vratili iz progonstva, prestali smo s tim, to nas više nije zanimalo, posvetio sam se nastavku školovanja, znanosti, obrazovanju", prisjeća se Jelić za Index, a na naše pitanje što očekuje u drugom krugu odgovara: "Onaj tko misli da je važno sudjelovati, neka ide na Olimpijadu, ovdje je važno pobijediti, ali o tome ne odlučujem ja, nego građani."

I na koncu kraćeg razgovora nudi viđenje uzroka hrvatskih problema: "Svu našu nevolju uzrokuje nekompetencija. Svatko ima kompetenciju za nešto, pa nađimo mu mjesto gdje će doći do punog izražaja. A izmišljanje radnih mjesta i zapošljavanje onih koji nemaju znanja i sposobnosti dovodi do ovoga", uvjeren je Jelić.

Pauk strahuje od komadanja plodova svoga rada

U ideji da bi on trebao postati župan ujedinio se veliki dio šibensko-kninske političke scene: SDP, Most, Domovinski pokret, lokalna nezavisna lista Loza, sastavljena mahom od bivših pravaša, i nezavisna lista Stipe Petrine, primoštenskog načelnika zaslužnog za najbolji komunalni zahvat u Hrvatskoj - preimenovanje Ulice Franje Tuđmana u Ulicu Mala Raduča. Zatomili su ideološke razlike, Jelićeva im se pobjeda čini važnijom. Zasad im se javno nisu pridružili samo Suverenisti i SDSS.

> Iza ovog čovjeka staju SDP, Most i Domovinski pokret. Može osvojiti HDZ-ovu utvrdu

Petrina tumači zašto se toliko opcija udružilo oko Jelića, a protiv Pauka:

"Kriminalna hobotnica u Šibensko-kninskoj županiji sve je premrežila do običnim ljudima neshvatljivih razmjera", rezolutan je Petrina koji godinama govori o HDZ-u kao najvećem hrvatskom političkom zlu. U njegovu je Primoštenu Jelić u prvom krugu dobio 994 glasa, a Pauk tek 328. E, da, Petrina je pobijedio u prvom krugu s 1188 glasova, drugi je hadezeovac Nedjeljko Marinov s 259 glasova. Stranke i liste udružene oko Jelića kane formirati većinu i u Županijskoj skupštini te dokinuti HDZ-ovu hegemoniju.

Pauk je na konferenciji za novinare opazio da je jedina Jelićeva ambicija ukloniti ga te raščerečiti i raskomadati plodove njegova rada. Ne znamo što bi bolje od toga Jelić mogao uraditi za svoju sredinu.

> HDZ-ovac Pauk: Žele me ukloniti i raskomadati plodove mog rada

Pročitajte više