Najmanje 3000 migranata iz Hondurasa pješke krenulo prema Americi

Foto: FaH/EPA

NAJMANJE 3000 državljana Hondurasa krenulo je danas pješice prema Sjedinjenim Državama vjerujući u bolji život, unatoč ograničenjima koje su na njihovom putu odredili Gvatemala i Meksiko.

Većina karavane je krenula oko 16 sati po lokalnom vremenu iz mjesta San Pedro Sula, 180 km sjeverno od Tegucigalpe u smjeru Agua Caliente, na granici s Gvatemalom, na put od oko 260 km, javlja agencija France Presse. Prvi kontingent od 300 osoba je krenuo u četvrtak.

Gospodarske teškoće brojnih stanovnika Središnje Amerike, izloženih nasilju bandi i trgovaca drogom, dodatno su se pogoršale nakon prolaska dva snažna uragana u studenom i pandemije koronavirusa. 

"San mi je stići do Sjedinjenih Država, kupiti kućicu jer mi je dosta životarenja ovdje iznajmljujući stan i radeći za druge", rekao je za AFP Melvin Fernandez, vozač taksija u luci La Ceiba koji je na put krenuo sa suprugom i troje djece od 10, 15 i 22 godine.

Migranti se nadaju da će Biden ublažiti migracijsku politiku

Puno migranata želi vjerovati da će predsjednik Joe Biden ublažiti migracijsku politiku Sjedinjenih Država, iako ih je Washington već upozorio na suprotno. 

"Ne gubite vrijeme i novac i ne izlažite opasnosti vašu sigurnosti i zdravlje", izjavio je jučer privremeni šef američke granične službe Mark A. Morgan.

Meksička vlada je upozorila da neće dozvoliti ilegalni ulazak na svoj teritorij karavanama migranata. Oko 500 policajca je poslano na granicu s Gvatemalom. 

Više od dvanaest migrantskih karavana krenulo je iz Hondurasa od listopada 2018., ali sve su naišle na tisuće graničara i američkih vojnika koje je na granicu s Meksikom poslao predsjednik Donald Trump.

Pročitajte više