Najmanje 67 mrtvih u koordiniranim napadima pobunjenika u Iraku

IRAČKI pobunjenici izvršili su u četvrtak koordinirane napade na lokalne snage sigurnosti u nekoliko gradova u kojima je život izgubilo najmanje 67 osoba, uključujući tri američka vojnika.

Napadi izvršeni istodobno u Baqubi, Falluji, Ramadiju i Mosulu posljednja su epizoda krvave kampanje pobunjenika koji žele sabotirati formalnu predaju vlasti iračkoj prijelaznoj vladi za šest dana.

U Mosulu, 390 kilometara sjeverno od Bagdada, bilo je više eksplozija automobila bombi ispred policijskih zgrada u kojima je poginulo najmanje 40 ljudi, a ranjeno je 60, priopćila je policija. Najmanje sedam snažnih eksplozija je pogodilo taj grad i lokalna je televizija pozvala stanovništvo da ne izlazi iz svojih domova. Policija je blokirala sve glavne ceste i uvela je policijski sat od sutona do zore.

Američka vojska je priopćila da je jedan američki vojnik poginuo, te da su tri ranjena u eksplozijama.

Najmanje četiri pripadnika iračke nacionalne garde su ubijena, a dva su civila ranjena u eksploziji automobila bombe u južnom Bagdadu, rekao je časnik paravojnih snaga. Prema bolničkim izvorima, pet je ljudi poginulo u eksploziji.

Naoružani muškarci u crnom, od kojih su neki odani jordanskom militantu Abuu Musabu al-Zarqawiju, napali su policijsku postaju u Baqubi, 60 kilometara sjeverno od Bagdada.

Devet policajaca i četiri civila su ubijena, a 22 osobe su ranjene, rekli su dužnosnici.

Očevici su izjavili da su napadači preuzeli kontrolu nad glavnim križanjem u gradu nakon napada u zoru na policijsku postaju.

Glasnogovornik američke vojske rekao je da su dva američka vojnika ubijena. Američke snage odgovorile su na napad zračnim udarima i pritom su ubijena dva pobunjenika.

Većina naoružanih muškaraca nosila je vrpce oko glave na kojima je pisao naziv muslimanske militantne skupine "Saraya al-Tawhid i Jihad" (Bataljuni ujedinjenja i svetog rata).

Pobunjenici su ispaljivali minobacačke granate na dvije policijske postaje i kuću jednog vojnog dužnosnika u Ramadiju, 110 kilometara zapadno od Bagdada, i pritom su ubili najmanje tri osobe, rekli su očevici. Četvrta osoba je ubijena u sukobu s američkim snagama.

Žestoki sukobi izbili su između američkih snaga i gerilaca u Falluji. Američki borbeni zrakoplovi i helikopteri bombardirali su gerilske položaje.

General Mark Kimmitt, zamjenik šefa operacija američke vojske u Iraku, izjavio je da su se sukobi u većini iračkih gradova smirili do podneva, osim u Baqubi.

"S iznimkom onoga što vidimo u Baqubi, čini se da je većina sada pod kontrolom", rekao je on novinarima.

Pročitajte više