Najmanje 74 mrtvih u požaru zgrade u Johannesburgu, među njima 12 djece

Foto: EPA

U požaru zgrade koji je jučer buknuo u Johannesburgu, najvećem južnoafričkom gradu, poginule su najmanje 74 osobe, najnovije su informacije hitnih službi. Više od 50 osoba je ozlijeđeno, piše CNN. 

Požar je izbio u ranim jutarnjim satima, oko 1:30. Vlasti su rekle da su se kretale kroz zgradu kat po kat, tražeći preživjele i izvlačeći pougljenjena tijela. Među stradalima je najmanje 12 djece, rekli su jučer popodne gradski dužnosnici na konferenciji za novinare. Požar je u međuvremenu ugašen. 

Zgrada sjećanja na apartheid

Ploča na ulazu u blok pokazuje da je riječ o zgradi koja čuva sjećanje na južnoafrički apartheid jer su u nju crni stanovnici dolaziti podići  "dompass" - propusnicu koja im je dopuštala da ulaze u bjelačke četvrti grada gdje su radili. 

Johannesburg je jedan od gradova s najvećim nejednakostima u svijetu sa siromaštvom golemih razmjera, nezaposlenošću i krizom stanovanja. Oko 15.000 je beskućnika, navodi vlada pokrajine Gauteng. Požari su svakodnevni u Johannesburgu, posebno u siromašnim područjima. Jedan od najsiromašnijih satelitskih gradova je Alexandra u kojem su vatre progutale stotine domova u zadnjih nekoliko godina. 

Četvrta zgrada koju je u zadnjih nekoliko mjeseci zahvatio požar u Johannesburgu

Ovo je četvrta starija zgrada koju je zahvatio požar u Johannesburgu u posljednjih nekoliko mjeseci, izvijestila je lokalna novinska organizacija Times Live. Ranije u kolovozu gorio je gornji kat zgrade u predgrađu Yeovill, u blizini središnje poslovne četvrti.

U lipnju je dvoje djece poginulo u požaru u Hilbrowu, a u srpnju je požar izbio nakon eksplozije podzemnog plina. 

Pročitajte više