Stigla bijesna reakcija Rusije na važnu odluku najmoćnijih zemalja svijeta

Foto: Profimedia

Rusija ima "značajne količine" zapadne imovine na svom teritoriju koja bi mogla biti predmet uzvraćanja ako Zapad zaplijeni prihod od zamrznutih ruskih sredstava, rekla je danas glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Vođe zemalja članica skupine G7 su na summitu u Italiji prošlog tjedna pristali iskoristiti kamate zamrznutih ruskih sredstava na Zapadu kako bi osigurali 50 milijardi dolara vrijedan zajam za Ukrajinu.

"Obit će vam se o glavu"

Rusija tvrdi da je taj postupak nezakonit te da će se Zapadu obiti o glavu jer će potkopati povjerenje u globalni financijski sustav. "Naša zemlja ima značajne količine zapadnih sredstava i imovine koji su pod ruskom jurisdikcijom. Sve to može biti predmet ruskih politika uzvraćanja", rekla je novinarima Zaharova.

"Naravno, nitko vam neće otkriti prirodu tih postupaka uzvraćanja. No, arsenal političkih i gospodarskih protumjera je širok."

Što bi mogla biti protumjera?

Ekonomisti, odvjetnici i stručnjaci kažu da će jedna od najvjerojatnijih ruskih mjera biti zapljena financijskih sredstava stranih ulagača koja se trenutno drže u posebnim računima "tipa C", kojima je od početka rata blokiran pristup osim ako Moskva ne odluči drukčije.

Oko 260 milijardi ruske imovine, poput rezervi središnje banke, zamrznuto je na temelju sankcija uvedenih Moskvi zbog rata u Ukrajini. Oko 190 milijardi se čuva u Euroclearu, financijskoj instituciji sa sjedištem u Bruxellesu.

Zaharova spominje "direktne signale iz G7 da neće sudjelovati"

Dužnosnici Europske unije su prošlog tjedna za Reuters rekli da bi EU mogla osigurati oko polovicu od 50 milijardi dolara vrijednog zajma za Ukrajinu. Međutim, talijanska premijerka Giorgia Meloni, domaćin summita G7, kasnije je rekla da će novac doći iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Velike Britanije i vjerojatno Japana, a da članice Unije zasad neće biti izravno uključene.

Zaharova je kazala da je Rusija dobila "direktne signale" nekih članica skupine G7 da neće sudjelovati u takvim postupcima "jer razumiju da bi cijena bila krajnje bolna". Nije imenovala zemlje ni otkrila detalje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.