Najnovija anketa: Vidošević prestigao Bandića i ide u drugi krug s Josipovićem!

PREMA najnovijem istraživanju koje je agencija Puls provela po narudžbi SDP-a, u drugom krugu predsjedničkih izbora za Pantovčak će se boriti Ivo Josipović i Nadan Vidošević! Josipović je i dalje u uvjerljivoj prednosti sa 29,6 posto, ali na drugom mjestu došlo je do vrlo zanimljive promjene.

Prema većini dosadašnjih anketa, Nadan Vidošević i Milan Bandić bili su praktički izjednačeni u borbi za drugi krug, s tim da je Bandić bio u blagoj prednosti. No, prema najnovijem Pulsovom istraživanju, Vidošević je u posljednjim danima osvojio veću naklonost birača! Prema istraživanju provedenom za potrebe SDP-a, Vidošević ima 14,3 posto glasova, a Bandić 11,8 posto. Primjetan je i skok rejtinga Dragana Primorca, koji se prema ovom istraživanju sasvim približio Bandiću i odnosi 10,6 posto glasova!

Na izbore sigurno izlazi 68 posto birača, 7 posto neće glasati

Na petom mjestu je kandidatkinja HNS-a Vesna Pusić s 8,2 posto glasova, šesti je Andrija Hebrang sa 7,1 posto glasova, dok svi ostali kandidati privlače manje od pet posto birača. To su redom Miroslav Tuđman (2,4 posto), Damir Kajin (2,3 posto), Josip Jurčević (2,1 posto), Vesna Škare Ožbolt (2,1 posto), Boris Mikšić (0,4) posto i Slavko Vukšić (0,2 posto). Nešto manje od 9 posto ispitanika koji su sudjelovali u Pulsovom istraživanju još ne znaju za koga će glasati. Na prvi krug izbora će, prema istom izvoru, sigurno izaći 68 posto birača, dok će ih 15 posto vjerojatno glasati, a 7 posto sigurno neće glasati.

Posebno je zanimljiv podatak da će čak 32 posto birača koji će sigurno izaći na izbore glasati za Josipovića. Među biračima koji su već sada odlučili da neće propustiti prvi krug izbora, drugi najpopularniji kandidat također je Vidošević sa 15 posto, Bandić ima 11 posto, a Primorac 10 posto. Milana Bandića najviše podržavaju radnici i populacija do 30 godina, Vidošević najveću potporu ima među građanima između 31 i 44 godine i nezaposlenima, dok Josipoviću najviše vjeruje visokoobrazovani sloj građanstva iznad 45 godina.

Primorac, Bandić i Vidošević imaju gotovo jednaku potporu HDZ-ovaca kao i Hebrang

Shodno tome, Josipović u gradovima ima znatno veću podršku od ostalih kandidata, a podržava ga čak 61 posto SDP-ovih birača. Od istog biračkog tijela Vidošević i Bandić dobit će po 10 posto glasova. HDZ-ovi birači, pak, nisu toliko ujedinjeni, ali to se moglo i očekivati s obzirom na velik broj desnih kandidata. Najveću potporu HDZ-ovaca ima Hebrang (21 posto), a slijede ga Primorac (19 posto), te Bandić i Vidošević (po 18 posto). Josipoviću je sklono šest posto HDZ-ovih birača, dok biračima ljevice Hebrang uopće nije zanimljiv.

Pročitajte više