Najstarija bonitetna kuća: Ako ne završite pregovore u lipnju očekujte negativne posljedice



U NAJNOVIJEM izdanju publikacije International Risk & Payment Review koja obuhvaća rizike poslovanja u 132 države svijeta, najstarija bonitetna kuća na svijetu, Dun & Bradstreet i dalje Hrvatsku svrstava u zemlje sa blagim rizikom ulaganja.

"Zaključenje pregovora za pristupanje EU, koje se očekuje u lipnju sve više se čini nerealno. Samim time postavlja se pitanje ulaska u EU u 2012 godini", navodi se u izvještaju ove bonitetne kuće koje se poziva na izvještaju Europske komisije iz ožujka u kojem se navodi kako je potrebno još dosta rada kako bi se zaključili pregovori. Glavni problem i dalje ostaju sudstvo, korupcija, neriješeni ratni zločini i povratak izbjeglica te restrukturiranje i privatizacija brodogradilišta, zaključuju u D&B-u.

Očekujte negativne posljedice ako ne završite pregovore u lipnju

"Ukoliko Hrvatska ne uspije završiti pregovore lipnju, mogu se očekivati negativne posljedice. Hrvatska bi mogla ostati bez 1,5 bilijuna Eura iz Eu fondova jer će 2012 EU finalizirati plan budžeta od 2014 do 2020, pa ukoliko Hrvatska neće biti članica, neće moći biti uključena u kalkulaciju budžeta, nego će samo primati manje i povremene iznose prilikom pridruživanja", stoji u izvještaju ove bonitetne kuće u kojem se zaključuje kako bi ipak eventualni prijevremeni izbori samo  dodatno odgodili pristupanje EU zbog administracije. Pada potpora građana za pristupanje EU, ali D&B vjeruje da će Hrvatska svakako ući u EU, pa čak i ako se pregovori ne završe u lipnju. 

"Pozitivno, ekonomski izgledi su se poboljšali. BDP je u prošloj godini pao za 1,2 posto što je manje od 1,5 posto koliko je D&B predviđao. Isto tako, zbog slabije kune, smanjuje se i vanjski deficit. Zbog tih ali i ostalih ekonomskih pokazatelja, D&B je revidirao procjenu rasta BDP-a za ovu godinu na 1,5 posto a 2,2 posto za 2012. Ipak, D&B i dalje iskazuje zabrinutost zbog visoke nezaposlenosti koja je najveća u zadnjih osam godina", stoji na kraju izvještaja o Hrvatskoj. 

Pročitajte više