Najstarija europska vrsta: U Srbiji pronađen mamut star milijun godina

KOSTUR mamuta star čak milijun godina pronađen je na dubini od 27 metara u blizini Carskog mauzoleja u Arheološkom parku Viminacijum kod Kostolca u Srbiji.

Kostur je pronađen u sloju žutog pijeska na dubini od 27 metara, javlja RTS. Direktor Arheološkog parka blizu kojeg je kostur pronađen tijekom površinskog kopanja bagera Miomir Korać rekao je da je mamut potomak tropskih mamuta koji su prije više od milijun godina odselili iz sjeverne Afrike u Europu. Po njegovim  tvrdnjama, ovaj "srpski mamut" je najstarija vrsta koja je ikada pronađena u Europi.

Visok preko četiri metra, dugačak preko šest metara, a težine preko 10 tona

U kopanju građevinara oštećena je samo lubanja i kljove mamuta, a sreća je što su arheolozi bili u blizini tog mjesta pa su brzo reagirali. "Ono što je zanimljivo je da je on jadnik nastradao i ostao u sloju nekakvog šljunka, što znači da je ostao tu praktično konzerviran i čak ni nikakvi tektonski nisu utjecali na to da se on pomakne", rekao je Korać i dodao da su ga oni pronašli točno onakvog kakav je i nastradao.

Mamut je bio visok preko četiri metra, a dugačak preko šest metara dok mu je težina bila preko nevjerojatnih 10 tona. Mamut pronađen kod Kostolca nakon prepariranja i restauriranja bit će izložen u Arheološkom parku Viminacijum.

I.Kri.
Foto: RTS

Pročitajte više