Najstarija sestra održavala braću na životu u džungli. Djed: Hranila je bebu

Foto: EPA

NAJSTARIJE od četvero djece koja su preživjela pad zrakoplova u amazonskoj džungli pohvaljeno je zbog svoje herojske uloge u održavanju svoje braće i sestara na životu tijekom cijele muke, rekao je njihov djed dok se potraga usmjerava na lociranje Wilsona, potražnog psa koji im je pravio društvo. Wilson, belgijski ovčar, nestao je tijekom potrage, a posljednji put viđen je 18. svibnja.

Djed: Najstarija unuka je hranila bebu

Djeca Mucutuy, u dobi od jedne do 13 godina, preživjela su u gustoj džungli više od mjesec dana kada se njihov zrakoplov srušio 1. svibnja usmrtivši njihovu majku Magdalenu, kao i pilota i još jednog putnika.

U isječcima koje je na internetu objavilo kolumbijsko ministarstvo obrane, djed djece Narciso Mucutuy opisao je kako se 13-godišnja Lesly brinula za svoju mlađu braću i sestre tijekom traumatičnog iskustva.

"Kada je pogledala i vidjela da joj je majka mrtva, vidjela je stopalo svoje najmlađe sestre i izvukla ih je. Beba Cristin je preživjela zahvaljujući tome što ju je starija sestra polako hranila iz bočice dok bočica nije presahnula", rekao je, između ostalog, djed dodavši da je bebi dala i vode.

Djeca su jela oštro brašno

Djeca u dobi od 13, 9 i 4 godine, kao i 11-mjesečna beba, preživjela su jedući farinu, što je oštro brašno od kasave koje obično koriste domorodačka plemena u regiji Amazone. Dječje vještine preživljavanja pripisane su njihovom autohtonom naslijeđu.

"Njihovo učenje od domorodačkih obitelji i učenje o životu u džungli spasilo ih je", rekao je kolumbijski predsjednik Gustavo Petro.

Djeca su u početku četiri dana čekala u blizini mjesta nesreće da budu spašena, rekao je njihov djed, ali su se pomaknula i ostavila znakove na mjestima gdje su spavala nadajući se da će ih netko pronaći. Njihova majka bila je živa četiri dana nakon što im se srušio zrakoplov. Magdalena Mucutuy rekla je svojoj djeci da odu i potraže pomoć dok je ležala na samrti.

Otac: Majka im je rekla da ću im ja pokazati veliku ljubav

Obraćajući se novinarima, otac djece Manuel Ranoque rekao je da mu je njegova najstarija kći rekla da ih je majka pozvala da izađu i spase se.

"Jedina stvar koju mi ​​je 13-godišnja Lesly razjasnila jest da je njezina majka zapravo bila živa četiri dana", rekao je Ranoque novinarima. "Prije nego što je umrla, njihova mama im je rekla nešto poput: 'Djeco, odlazite odavde. Vidjet ćete kakav je čovjek vaš tata, a on će vam pokazati istu vrstu velike ljubavi koju sam vam pokazala ja", dodao je Ranoque.

Pročitajte više