najveća samostalna izložba Jurja Dobrovića

"Juraj Dobrović, prostorne konstrukcije, reljefi, slike 1962.2002.", najveća samostalna izložba toga autora bit će otvorena sutra, 22. ožujka, u zagrebačkoj Gliptoteci. L

Izložbom se nastoji upozoriti, kako se ističe u pozivu, na izvanrednu vrijednost umjetnikova opusa. Izložena djela Dobrovićevo su privatno vlasništvo, a pojedina su posuđena iz Moderne galerije i Zbirke "Filip Trade".

Juraj Dobrović (Jelsa, 1928.), čija se djela nalaze u svjetskim muzejima, izlaže od 1962. Sudionik je međunarodnog likovnoga pokreta Nove tendencije. Izlagao je na Venecijanskom bijenalu (1972.) i na Bijenalu u Sao Paolu (1973.). Godine 1995. izlagao je u Domu hrvatskih likovnih umjetnika na izložbi "Konstruktivizam i kinetička umjetnost", 1996. u istom prostoru na izložbi "125 godina HDLU-a - 125 vrhunskih djela hrvatske umjetnosti", 2000. u Lisabonu na izložbi "Exat 51" te 2002. u Umjetničkom paviljonu na izložbi "Monokrimi". Najnovija Dobrovićeva izložba prva je njegova samostalna izložba u Zagrebu od 1988.

U izložbenom katalogu Ivica Župan ističe kako je Dobrović na svome stvaralačkom putu sve postigao oslanjajući se na brojeve.

"Dobrović se odriče ne samo svakog figurativnog nagovještaja nego i svakoga predmetnog uporišta i predmetne primisli, te polazi od čistih, elementarnih geometrijskih oblika - kocke, kruga, četverokuta, kvadrata, kružnice, trokuta, od linije, površine i boje, a oblike kombinira, harmonizira i stavlja u suodnos na površini", piše Župan.

Izložbu je otvorena do sredine travnja, a njezino postavljanje finacirali su Ministarstvo kulture i Ured za kulturu grada Zagreba.

Pročitajte više