Najveći problem Viste - Windows XP

ANALITIČARI Forrester Researcha zaključili su nakon opsežnih istraživanja kako je najveća briga novog operativnog sustava Vista nisu niti Apple niti Red Hat, već Microsoftov drugi proizvod, Windows XP.

U studiji je sudjelovalo 600 američkih i europskih kompanija koje broje više od 1.000 zaposlenih, a rezultati su pokazali da čak 84 posto ispitanika na svojim računalima koristi Windows XP koji su već "zastarjeli". Windowsi XP i nakon šest godina bilježe porast korištenja u poslovne svrhe, a prošle su godine rezultati analiza pokazali da se upravo taj operacijski sustav upotrebljava kod 67 posto korisnika.

Iako mnogi korisnici očekuju Service Pack za Vistu, još je više korisnika koji očekuju ServicePack 3 za Windows XP. Izgleda da je u kompanijama gdje su provedena istraživanja još prerano za Vistu, pa tako samo 32 posto ispitanih vjeruje kako će implementirati novi operativni sustav do kraja 2008. godine, a njih 17 posto će to učiniti do 2009. ili 2010. godine.

Manju potražnja i korištenje Viste, Benjamin Gray, analitičar pri Forrester Researchu, pripisuje još uvijek visokoj cijeni memorije za računala kojima je potrebno barem 2GB za ugodan rad te nekompatibilnosti Viste i "starijih" računalnih komponenti.

Ovo posljednje zadaje velike glavobolje za tvrtke kojima je zamjena hardvera veliki financijski ulog koji, u usporedbi sa XP-om, obavlja svoj posao sasvim zadovoljavajuće i uz manje problema.


V.M.

Pročitajte više