Najveći protivnik "rodne ideologije" nema pojma što je to

Screenshot: HRT, Index

SABORSKI zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović prometnuo se u svojevrsnog glavnog kritičara Istanbulske konvencije. No to ne znači nužno da zna objasniti zašto.

Zekanović je jučer najavio i pokretanje referenduma kojim bi se spriječila ratifikacija Konvencije. No istovremeno podržava vladu HDZ-a i HNS-a koja će uskoro krenuti u donošenje Istanbulske konvencije, kako je to premijer Andrej Plenković najavio na jučerašnjoj sjednici vlade.

Voditelj: Što je to rodna ideologija? Zekanović: Ja živim s pet žena

HRAST-ov je Zekanović jučer gostovao u HTV-oj emisiji Otvoreno i pokretanje referenduma pokušao objasniti time što je u dokumentu Konvencije "prikrivena rodna ideologija".

"Gdje je prikrivena rodna ideologija, jeste li vi pročitali taj dokument?" pitao je Zekanovića voditelj Mislav Tonogal.

"Jesam, više puta sam ga pročitao", odgovorio je Zekanović, na što ga je voditelj ponovno pitao gdje je konkretno prikrivena rodna ideologija.

"Evo. Ali prije nego što odgovorim na to pitanje moram reći jednu stvar koja se meni često imputira. Ako tko ima motiv boriti se za prava žena i protiv nasilja u obitelji, to sam ja'', počeo se izvlačiti Zekanović pričajući kako živi "s pet žena u kući" jer ima tri kćeri, ženu i majku "koja živi kraj njega". No na pitanje o rodnoj ideologiji nije odgovorio, tek je još jednom spomenuo "sporan sadržaj koji nameću" i počeo, činilo se, nasumce nabrajati članke u kojima se spominje navodna rodna ideologija.

Mucao i prebirao po papirima

"Što piše u tim člancima?" nije odustajao Togonal.

"Što piše? Pa evo...", krenuo je Zekanović prebirati po papirima.

"Reći ću vam ovako na primjer... Piše da...", zamuckivao je Zekanović. "Piše da je rod društveni konstrukt", napokon je uspio izustiti. No u konvenciji te sintagme o rodu kao društvenom konstruktu zapravo nema.

"Razdvojili smo rod i spol. Ovdje se govori o diskriminaciji po spolu i govori se o diskriminaciji po rodu kao dva razdvojena pojma. Govori se još o tome da su stereotipne uloge, a zna se koje su to, da je muškarac muško, a žena žensko, da se edukacija o tome uvede u škole. Da se djeci kaže - pa ti možda nisi žensko, pa ti možda nisi muško", rekao je mrtav ozbiljan Zekanović u televizijskom programu.

I inače ima problem s definiranjem rodne ideologije

Nije precizirao gdje to točno piše da će se ići po školama i djeci govoriti da nisu muško ili žensko, ali smo doznali da bi po Zekanoviću muško trebalo biti muško, a žensko žensko. Što god to značilo.

Cijeli nastup gospodina Zekanovića možete pogledati ovdje (cijela emisija nalazi se na dnu stranice). 

No HRAST-ovom zastupniku ovo nije prvi put da se malo izgubio kada su ga novinari pitali o rodnoj ideologiji koju spominje u kontekstu Istanbulske konvencije.

U gostovanju u emisiji Pressing na N1 televiziji voditelj Petar Štefanić također ga je nekoliko puta morao tražiti da definira "rodnu ideologiju".

Isti se scenarij odigrao i kada je davao izjavu na saborskom hodniku pa skrenuo s teme umjesto da odgovori na pitanje da definira navodnu rodnu ideologiju. 

Klerikalno-desni krugovi tvrde da se Konvencijom nameće rodna ideologija

Podsjetimo, HDZ je dugo odgađao poslati ratifikaciju Istanbulske konvencije u sabor, dok se njegov koalicijski partner HNS javno zalaže za ratifikaciju. Konvenciju je potpisala Milanovićeva vlada 2013. gdoine, ali je također nije poslala na ratifikaciju.

Istanbulska konvencija kolokvijalni je naziv za Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, a donesena je još 2011. godine.

Iz desno-klerikalnih krugova dolaze optužbe da Konvencija zapravo promovira rodnu ideologiju, što izvlače iz činjenice da se u njoj spominje rod kao kategorija. No rodni se identitet spominje u svim hrvatskim zakonima od 2008. godine. 

U Konvenciji se rod spominje u kontekstu činjenice da se žene i muškarci ne razlikuju samo biološki nego postoji i društveno oblikovana kategorija roda koja ženama i muškarcima dodjeljuje njihove specifične uloge i ponašanja. U tom se kontekstu gleda i na nasilje nad ženama. Jednostavnim rječnikom, želi se reći da do nasilja nad ženama ne dolazi samo zbog toga što su žene prema spolnim organima, nego zbog toga što im društvo nameće podređenu ulogu.

Oporba je prije dva dana pokrenula interpelaciju Istanbulske konvencije u saboru, a Plenković je na sjednici vlade jučer objavio da će se konvencija naći na sjednici vlade u sljedeća dva tjedna.

Istanbulska konvencija bila je i u središtu jučerašnjeg obilježavanja Dana žena u Hrvatskoj.

Pročitajte više