Najveći švedski mirovinski fond prodao dionice posrnule američke banke

Ilustracija: Shutterstock

NAJVEĆI švedski mirovinski fond Alecta objavio je da je prodao dionice posrnule američke banke First Republic uz gubitak od 7.5 milijardi kruna (676 milijuna eura).

"Budućnost banke nosi previsoku razinu neizvjesnosti s obzirom na činjenicu da su agencije snizile njezin rejting u neinvesticijsku kategoriju", rekao je u utorak izvršni direktor švedskog mirovinskog fonda Magnus Billing.

Standard & Poor's snizio je rejting banke dva puta u samo četiri dana, a Moody's od prošlog petka kupovinu dužničkih papira banke svrstava u kategoriju špekulacija.

Na prodaji izgubili 676 milijuna eura

Čelnik švedskog fonda naglasio je u utorak i da dosadašnja financijska potpora First Republicu nije stišala turbulencije procijenivši gubitak na prodaji dionica na 7.5 milijardi švedskih kruna.

Prema izvješću za 2022. godinu, Alecta je u portfelju držala dionice First Republica vrijedne oko devet milijardi kruna.

First Republic, sa sjedištem u San Franciscu, izgubio je od početka godine oko 90 posto tržišne vrijednosti, a njegova budućnost i dalje je neizvjesna unatoč potpori velikih američkih banaka koju koordiniraju ministarstvo financija i središnja banka, napominje agencija dpa.

Pročitajte više

 

Pročitajte više