KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Najviše novih ima Zagreb, zaraženi fratri u samostanu u Varaždinu. U Gospiću 3 umrlih

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

U POSLJEDNJA 24 sata zabilježeno je 819 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5164, izvijestio je Nacionalni stožer.

Među njima je 548 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 32 pacijenta.

Preminulo je 8 osoba.

Preminulo je pet ženskih osoba (tri u KB Dubrava, '45., '42. i '42. godište, jedna u OB Karlovac, '34. godište, i jedna u OB Gospić, '28. godište) te tri muške osobe (KBC Split, '39. godište, KIF Dr. F. Mihaljević, '44. godište, i OB Gospić, '33. godište).

Stanje po županijama 18.10.2020

  • Grad Zagreb - 286 novih
  • Primorsko-goranska - 19 novih
  • Istarska - 2 nova
  • Koprivničko-križevačka - 6 novih
  • Sisačko-moslavačka - 29 novih
  • Vukovarsko-srijemska - 37 novih
  • Osječko-baranjska - 43 nova
  • Karlovačka - 44 nova
  • Požeško-slavonska - 7 novih
  • Dubrovačko-neretvanska - 20 novih
  • Zagrebačka - 94 nova
  • Šibensko-kninska - 4 nova
  • Brodsko-posavska - 9 novih
  • Zadarska - 13 novih
  • Bjelovarsko-bilogorska 16 novih
  • Splitsko-dalmatinska - 55 novih
  • Krapinsko-zagorska - 78 novih
  • Varaždinska - 52 nova
  • Međimurska - 41 novi
  • Virovitičko-podravska - 4 nova
  • Ličko-senjska - 8 novih

IZ MINUTE U MINUTU  MOGLI STE TIJEKOM PRIJEPODNEVA PRATITI NA INDEXU

14:47 Virovitičko-podravska - 4 nova

Prema trenutno dostupnim informacijama, s područja Virovitičko-podravske županije, u subotu su na analizu u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, poslana 82 uzorka s područja Virovitičko-podravske županije. Od navedenih, njih deset je analizirano, ostali će do kraja dana ili u ponedjeljak.

Od navedenih deset, bilježimo četiri novozaražene osobe virusom SARS-CoV-2. Dva su muškarca i dvije žene, troje je srednje životne dobi s blagim simptomima.

Jedna je osoba starije životne dobi, hospitalizirana je u Općoj bolnici Virovitica. Od navedenih četvero, jedna osoba je zdravstveni radnik, jedna je zaražena u samoizolaciji od ranije već pozitivne osobe. Jedna osoba se zarazila tako što se vozila na posao sa zaraženom osobom, koja ju nije navela kao kontakt.

Osim toga, u Našicama su se testirale dvije ženske osobe s područja županije. Obje su pozitivne na koronavirus. Jedna srednje životne dobi, druga je trudnica. Kod jedne je izvoz zaraze nepoznat, kod druge su svatovi. Obje imaju blage simptome covida-19. U Općoj bolnici Virovitica trenutno je hospitalizirano deset covid-19 pacijenata. Istodobno, u KBC-u Osijek su četiri pacijenta s područja Virovitičko-podravske županije. Dvoje ih je na respiratoru, a dvoje ih je u Klinici za infektologiju.

Od početka koronavirusa, na području Virovitičko-podravske županije, 400 osoba se zarazilo covidom-19. Istodobno, šest žena i četiri muškarca preminuli su s područja VPŽ-a.

13:40 Varaždinska - 52 nova

Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirana su 52 nova slučaja zaraze koronavirusom. Što se tiče izvora zaraze, u 27 slučajeva radi se o bliskim, obiteljskim i radnim kontaktima prethodno zaraženih osoba, dok je kod 25 osoba izvor zaraze nepoznat. Jedna nova osoba je hospitalizirana, a jedna je stavljena na respirator.

Zbog novih slučajeva bila su postupanja u jednoj novoj osnovnoškolskoj ustanovi, u jednom dječjem vrtiću i u jednom samostanu.

13:30 Načelnik Stožera civilne zaštite Pitomače Ivan Erhatić hvali se svatovima bez maske, distance i s više od 50 uzvanika

"Dakle, načelnik Stožera civilne zaštite Pitomača. Gdje su maske, gdje je distanca? Postoje li građani drugog reda u Hrvatskoj?" napisao je na svom Facebooku Ivan Vilibor Sinčić te objavio screenshot s profila Ivana Erhatića, načelnika Stožera.

13:19 Međimurska - 41 novi

Od jučer uzetih, neobrađenih 298 uzoraka, 38 nalaza je pozitivno i tri pozitivna nalaza za osobe izvan Međimurske županije.

Danas do 11 sati uzeto je 158 uzoraka od čega je 51 nalaz negativan, a 107 je u obradi. Trenutno je 254 aktivnih slučajeva pozitivnih na covid-19 – 15 osoba se oporavilo, za 36 osoba još traje epidemiološki nadzor, 57 osoba je nepoznate epidemiološke anamneze, 142 osobe su kontakti s ranije potvrđenim pozitivnim osobama, 18 osoba iz ustanove za starije i nemoćne osobe (korisnici i djelatnici) te 1 osoba s prebivalištem u Međimurskoj, a s boravištem u drugoj županiji.

Do sada je ukupno testirano 9972 osobe. Trenutno je 1073 osobe u samoizolaciji (pozitivni na covid-19 i njihovi kontakti), no nisu još kontaktirani svi kontakti pozitivnih i nisu svi evidentirani u Centralnom repozitoriju.

13:10 Štagljar: Idući tjedan moguće i 2000 novih dnevno

Znanstvenik i molekularni biolog Igor Štagljar gostovao je na N1 Televiziji i komentirao epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.  Štagljar kaže kako stanje nije alarmantno, ali je zabrinjavajuće. "Transmisija virusa se širi, to je očito. Do kraja sljedećeg tjedna moglo bi biti i 2000 slučajeva", rekao je Štagljar.

Kaže kako je dosta s apelima građanima jer oni očito ne funkcioniraju, stoga je potrebno poduzeti strože mjere. "Građani RH ne razumiju koliko je epidemiološki tim zajedno s vladom dobro hendlao ovaj virus na samom početku. Smrtnost je oko 1,6 posto. Kada to uspoređujem s Kanadom, Hrvatska je bolje riješila situaciju. Zbog toga građani imaju osjećaj da je to bezazlena bolest, da je to sve prodavanje magle. A stvarno nije", rekao je Štagljar.

Ne želi širiti paniku, kaže, ali apelira na odgovornost. "Moramo raditi što više od kuće, nositi maske... To nas može držati dalje od virusa", kaže i poručuje da virus nije bezazlen. > Opširnije

12:54 Apel trudnicama

Glavna sestra Odjela za porodništvo KBC-a Sestre milosrdnice Blaženka Sumpor u razgovoru za Dnevnik HTV-a apelirala je na trudnice da nose maske.

Na odjelu je zaraženo nekoliko djelatnika, od toga su tri liječnika i dvije primalje, a sedam liječnika i deset primalja je u samoizolaciji. > Opširnije

12:30 Krapinsko-zagorska - 78 novih

U protekla 24 sata evidentirano je 78 novih osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije pozitivnih na koronavirus.

Novooboljeli imaju prebivalište na području ukupno 23 jedinica lokalne samouprave:

Grad Donja Stubica (1), Grad Krapina (14), Grad Oroslavje (4), Grad Pregrada (8), Grad Zabok (3), Grad Zlatar (3), Općina Bedekovčina (5), Općina Đurmanec (5), Općina Gornja Stubica (3), Općina Hum na Sutli (1), Općina Jesenje (1), Općina Konjščina (1), Općina Kraljevec na Sutli (1), Općina Lobor (3), Općina Mače (1), Općina Marija Bistrica (3), Općina Mihovljan (1), Općina Petrovsko (5), Općina Radoboj (5), Općina Stubičke Toplice (2), Općina Sveti Križ Začretje (4), Općina Veliko Trgovišće (1) i Općina Zlatar Bistrica (3).

Među novooboljelima osobama njih 76 je čekalo nalaze od 16. listopada, a 2 su bile na uzimanju uzorka 15. listopada. Više od polovice novooboljelih su obiteljski kontakti već poznatih pozitivnih osoba, a među novoevidentiranima ima i više asimptomatskih osoba.

Pristiglo je i ukupno 96 negativnih nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za 139 uzorka.

Ozdravile su dodatne 23 osobe te ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 486. U samoizolaciji se nalazi 1.400 osoba.

12:28 Virus u samostanu u Varaždinu

Svi članovi kapucinske zajednice samostana Presvetog Trojstva u Varaždinu, nakon više potvrđenih slučajeva zaraze Covidom 19, nalaze se u samoizolaciji te se do daljnjega odgađaju sve redovite pastoralne aktivnosti u župi sv. Vida. U slučaju izvanrednih situacija i potreba vjernici su pozvani telefonom kontaktirati župni ured. Prema poznatim informacijama gotovi svi fratri su zaraženi.

Župna crkva u sklopu samostana je dezinficirana te će drugi svećenici gradskih župa i centralnih biskupijskih ustanova u njoj slaviti svete mise prema uobičajenom rasporedu.

Epidemiološka služba Varaždinske županije poziva vjernike ukoliko netko osjeća simptome zaraze neka se javi svome liječniku opće medicine.

12:26 Ličko-senjska - 8 novih

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 8 je novooboljelih osoba od COVID-19 te su tri osobe preminule. 6 oboljelih osoba je s područja Gospića te po jedna oboljela osoba s područja Otočca i Korenice.  U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

U OB Gospić preminule su tri osobe starije životne dobi (87, 88 te 92 godine), korisnici su Doma za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije te su uz potvrđeni virus COVID-19 imale i niz kroničnih bolesti.

Ukupno je oboljela 371 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 150 aktivan slučaj, 212 osoba je  izliječeno te 9 osoba preminulo.

Trenutno aktivni slučajevi po gradovima/općinama:

  • Gospić – 150 (80 Dom za starije i nemoćne)
  • Otočac – 6
  • Perušić – 2
  •  Brinje – 1
  •  Plitvička jezera - 1

U posljednja 24 sata testirane su 23 osobe. 

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 463 osobe. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere  poštivanja izrečenih mjera samoizolacije "COVID 19" kojom prilikom nije  utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.

11:23 Primorsko-goranska 19 novih

U Primorsko-goranskoj županiji danas je 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 13 osoba je ozdravilo. Prema podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u posljednja 24 sata obrađeno je ukupno 375 uzoraka.

Na današnji dan u Županiji je 159 aktivnih, korona pozitivnih slučajeva, a 524 osobe se nalaze u samoizolaciji.

11:21 Splitsko-dalmatinska - 55 novih

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 375 obrađenih testova danas je 55 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 29, Imotskog 1, Kaštela 4, Omiša 1, Sinja 5, Solina 5, Trilja 1, Trogira 1, Dicma 2, Dugog Rata 1, Jelse 1, Klisa 1, Marine 2 i Muća 1 osoba.

 Od ukupnog broja novooboljelih 37 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1734 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 30 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 4 osobe nalaze na respiratoru i to 3 iz Splitsko-dalmatinske županije i 1 iz Dubrovačko-neretvanske županije, izvijestio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

11:12 Bjelovarsko-bilogorska 16 novih

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 16 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba preminula, priopćio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Jedanaest je novozaraženih osoba s područja je Bjelovara, a po jedna s područja je grada Daruvara te općina Štefanje, Velika Trnovitica, Rovišće i Đulovac. Četiri novozaražene osobe zdravstveni su djelatnici.

Trenutno je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 100 aktivnih slučajeva zaraze COVID-19, a u samoizolaciji je 673 osoba.

Preminula je jedna osoba s područja Bjelovarsko-bilogorske županije zaražena koronavirusom. Osmi je to smrtni slučaj na području županije vezan uz COVID-19.

Dvije zaražene osobe od jučer učenici su jedne osnovne i jedne srednje škole na području grada Bjelovara, a nakon što je provedena epidemiološka obrada njihovi razredi stavljeni su u samoizolaciju.

11:04 Zadarska - 13 novih

U posljednja 24 sata u Zadarskoj županiji 13 je novozaraženih osoba koronavirusom, a riječ je o kontaktima ranije oboljelih, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

Među novozaraženima sedmero je iz Zadra, dvoje iz Poličnika te po jedna osoba iz Kali na otoku Ugljanu, Škabrnje, Zemunika Donjeg i Vira.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 188 uzoraka, a pod aktivnim je nadzorom je 365 osoba.

Na Covid odjelima u Općoj bolnici u Zadru hospitalizirano je 14 bolesnika, od kojih je dvoje na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu liječi se četvero pacijenata s lakšim simptomima.

Službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali nijedno kršenja samoizolacije.

11:02 Dvije trudnice i tri roditelje imaju koronu

Dvije trudnice i tri rodilje Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC Sestre milosrdnice pozitivne su na koronavirus, klinika je zatvorena do provedbe dezinfekcije a pacijentice se privremeno raspoređuju na druge odjele, potvrdio je Hini predstojnik klinike Krunoslav Kuna.

"Pet je ukupno zaraženih, od čega su dvije trudnice, a tri rodilje", kazao je Kuna u kratkom razgovoru za Hinu. Od toga dvije rodilje imaju simptome, dok su liječnici i zdravstveno osoblje koje je s njima bilo u kontaktu negativni, napomenuo je.

"Ekipa koja je bila dežurna je negativna, a inače imamo tri liječnika koji su pozitivni i četiri sestre koje su pozitivne. U samoizolaciji je još sedam liječnika i deset sestara", rekao je Kuna.

Odjel je privremeno zatvoren i ne prima pacijentice, te se očekuje da će se ponovo otvoriti za dva do tri dana.

"Privremeno smo zatvorili radi toga da dezinficiramo sve prostore zavoda za porodništvo. U ova sljedeća dva do tri dana ostale klinike u zavodu preuzet će primitak rodilja i trudnica koje su u ovo vrijeme trebale rađati ili biti hospitalizirane, a za dva do tri dana bi se zavod trebao ponovo otvoriti", istaknuo je Kuna.

10:58 Brodsko-posavska - 9 novih

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 9 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (3), općina Staro Petrovo Selo (2) te po jedna zaražena osoba s područja općina Cernik, Nova Kapela, Oprisavci i Donji Andrijevci.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 738, dok je broj aktivnih slučajeva 60 (isto kao i prethodni dan). Hospitalizirano je 10 osoba (isto kao prethodni dan) od čega je jedna hospitalizirana osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 478 osoba (12 osoba manje nego prethodni dan).

10:40 Šibensko-kninska - 4 novih

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije dvije su osobe oboljele od COVID-19 infekcije; jedna s prebivalištem u  Šibeniku, a druga u Vodicama. Još su dvije osobe iz županije pozitivne na SARS-CoV-2 virus, ali trenutno borave na području druge županije gdje su epidemiološki obrađene.

Trenutno je 46 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Dvije osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. 

U posljednja 24 sata uzorkovano je 21 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 178 osoba.

10:38 Zagrebačka - 94 novih

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do nedjelje 18.10.2020. do 10:00 sati evidentirano je 1430 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 655 osoba, a 20 ih je preminulo. Trenutno je aktivno 755 slučajeva.

U odnosu na podatke od jučer oboljele su 94 osobe (gradovi - 8 Samobor, 3 Sveta Nedelja, 10 Zaprešić, 5 Jastrebarsko, 17 Velika Gorica, 1 Ivanić-Grad, 18 Dugo Selo, 4 Vrbovec, 4 Sveti Ivan Zelina, općine – 3 Brdovec, 4 Bistra, 2 Jakovlje, 1 Luka, 2 Dubravica, 2 Stupnik, 3 Kravarsko, 1 Brckovljani, 6 Rugvica).

Od 94 novooboljele osobe 38 su kontakti prethodno oboljelih, 1 slučaj je povezano s bolničkim ustanovama, 2 uz privatne proslave, 4 za radna mjesta, 2 slučaja su importirana,  za 17 slučaja je nejasna epidemiološka anamneza, dok se podaci za  još 30 osoba obrađuju. Samoizolacija je propisana za još 109 osoba.

Samoizolacija je propisana učenicima po jednog razreda osnovne škole u Gradecu, Velikoj Gorici i Vrbovcu u kojem je u izolaciji i jedan razred srednje škole.

Posebne epidemiološke mjere za područje Zagrebačke županije na snazi sudo kraja listopada.

10:28 Dubrovačko-neretvanska - 20 novih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji potvrđeno je dvadeset novih slučajeva zaraze koronavirusom, a trinaest osoba je izliječeno, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Zaraženo je trinaest osoba iz Dubrovnika, sedam muških i šest ženskih, od kojih četiri muške i tri ženske imaju utvrđenu epidemiološku vezu. Novozaražene su i tri muške osobe iz Vele Luke s utvrđenom epidemiološkom vezom, muška osoba s Mljeta s utvrđenom epidemiološkom vezom, muška osoba iz Metkovića, ženska osoba iz Župe dubrovačke s utvrđenom epidemiološkom vezom te muška osoba iz Stona.

10:24 Velika gužva za testiranje na Štamparu

10:00 819 novih slučajeva

Priopćenje Stožera prenosimo u cijelosti:

"U posljednja 24 sata zabilježeno je 819 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5164

Među njima je 548 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 32 pacijenta.

Preminulo je 8 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 25580 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 363 preminulo. Ukupno su se oporavile 20053 osobe, od toga 491 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 21148 osoba.

Do danas je ukupno testirano 397000 osoba, od toga 4948 u posljednja 24 sata."

9:56 Požeško-slavonska - 7 novih

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 86 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 77 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 9 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 392 osobe, a ukupno je testirano 10786 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 115 uzoraka, od kojih je 7 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

9:55 Karlovačka - 44 novih

U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 44 nova slučaja  zaraze virusom SARS-CoV-2, od čega su tri osobe korisnici doma za starije i nemoćne osobe. Epidemiološka obrada u tijeku.
Ukupno su do sada u Karlovačkoj županiji oboljele 664 osobe.

Na bolničkom liječenju se nalazi 37 COVID pozitivnih pacijenata, od čega je jedan na respiratoru, jedan novoprimljeni, jedan otpušten na kućno liječenje, a jedna osoba je umrla.

9:55 Osječko-baranjska - 43 novih

U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na  koronavirus za 43 osobe, a testirano je ukupno 297 uzoraka (188 u Kliničkom bolničkom centru Osijek i 109 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ).

Najviše (16) pozitivnih nalaza bilo je za osobe iz Osijeka, no s prigradskim naseljima (Tenja 5, Josipovac 2, Višnjevac 1, Briješće 1) na području Grada Osijek jučer je pozitivan nalaz utvrđen za ukupno 25 osoba. Slijede Našice sa četiri novopozitivne osobe, Đakovo i Ivanovac po tri, Čepin dvije, dok po jednu novopozitivnu osobu imaju Belišće, Bilje, Donji Miholjac, Markovac Našički, Petrova Slatina i Vrbica.  

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalazi 55 pacijenata koji su oboljeli od COVID-19 od kojih je šest na respiratoru.

Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 86 novih kontakata oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 2.100 osoba.

Policija je u zadnja 24 sata obavila 50 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji, na prijavljenoj adresi nisu zatekli samo jednu osobu iz Đakova.  

9:49 Lauc: Blizu smo vrhunca epidemije u Zagrebu

ZNANSTVENIK Gordan Lauc na svom je Facebook profilu pozvao Zagrepčane da ostanu doma te napisao kako smatra da je Zagreb blizu vrhunca epidemije. > Opširnije

9:24 Vukovarsko-srijemska - 37 novih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 37 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (11 osoba iz Vinkovaca, 5 iz Ivankova, 3 iz Starih Mikanovaca, 3 iz Bošnjaka, 2 iz Županje, 2 iz Gradišta, 1 iz Novih Jankovaca, 1 iz Vukovara, 1 iz Štitara, 1 iz Antina, 1 iz Nuštra, 1 iz Soljana, 1 iz Svinjarevaca, 1 iz Markušice, 1 iz Vođinaca, 1 iz Strošinaca i 1 iz Opatovca). Preminulih osoba nema.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 16 radnika iz sustava zdravstva (4 liječnika i 12 medicinskih sestara/tehničara).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 35 radnika (6 liječnika, 28 medicinskih sestara/tehničara i 1 nezdravstveni radnik).

9:22 Sisačko-moslavačka - 29 novih

Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji, dvadeset i devet je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19.

Riječ je o trinaest osoba s područja grada Siska, devet osoba s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja općine Hrvatska Dubica, jednoj osobi s područja grada Popovače, jednoj osobi s područja općine Sunja, jednoj osoba s područja općine Lekenik, jednoj osobi s područja grada Hrvatske Kostajnice te jednoj osobi s područja općine Lipovljani.

9:11 Koprivničko-križevačka - 6 novih

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus na području županije u općoj  populaciji potvrđeno šest novih slučaja bolesti COVID-19.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 72 slučaja oboljenja, četiri osobe su oporavljene od bolesti COVID-19,  a na bolničkom liječenju je ukupno 28 osoba.

Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 319  slučajeva bolesti COVID-19,  a u samoizolaciji se trenutno nalazi 169 osoba.

9:10 Istarska - 2 novih

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 156 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđene su 2 pozitivne osobe s područja županije.

Kod jedne osobe iz mjera samoizolacije radi se epidemiološki o uvezenom slučaju (boravak i kontakt s pozitivnom osobom u gradu Zagrebu). Za drugu osobu je u tijeku epidemiološka obrada.

Izliječena je 1 osoba.

Trenutno je 32 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba.

U mjerama samoizolacije nalazi se 183 osoba.

8:55 U Vinogradskoj zaražene trudnice i rodilje

Privremeno je zatvoren Odjel za porodništvo u KBC-u Sestre milosrdnice zbog koronavirusa, javlja jutros N1 Televizija. Kako doznaju, dvije trudnice imaju simptome, a još pet rodilja imaju pozitivan nalaz ali zasad su bez simptoma.

Liječnici i zdravstveno osoblje koje je s njima bilo u kontaktu negativno je, međutim ponovno će se svi testirati.

Privremeno zatvaranje znači da Odjel od sinoć ne prima pacijente, nego se raspoređuju u druge bolnice. Izvršit će se dezinfekcija.

Na Odjelu za porodništvo otprije su pozitivna tri liječnika, a u samoizolaciji je 8 djelatnica.

8:48 Gdje se testirati?

Na stranici koronavirus.hr podsjećaju gdje se sve i kada građani mogu testirati. Pogledajte ovdje.

8:30 Grad Zagreb - 286 novih

Zvonimir Šostar potvrdio je za Dnevnik.hr da je u Zagrebu danas 286 novozaraženih.

Na Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice zaraženo je 15 djelatnika - sedam medicinskih sestara, jedna fizioterapeutkinja i sedam kirurga, u samoizolaciji su 24 djelatnika, a u ponedjeljak u klinici neće biti operacija, izjavio je u subotu navečer predstojnik Ivan Milas.

Mjera samoizolacija određena je za djelatnike koji su bilo u kontaktu s bolesnicima pozitivnim na koronavirus, bilo na odjelu, u operacijskim salama ili u ambulantama za preglede, rekao je v.d. predstojnika Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice Ivan Milas u Dnevniku HRT-a.

Izvijestio je da su kod pacijenata pozitivnih na koronavirus, na sreću, izraženi blaži simptomi covidne infekcije. Ukupno je deset pacijenata pozitivnih na koronavirus - pet pozitivnih su operirani i na intenzivnoj njezi i još pet pozitivnih pacijenata na odjelu.

8:27 Još jedna škola kreće djelomično online

Sinoć je na stranicama  OŠ Augusta Harambašića u Zagrebu objavljeno kako od ponedjeljka kreću s novim režimom rada zbog korone.

"Još jedna osoba naše škole, nažalost, pozitivna je na COVID-19, pa je za još tri osobe izrečena mjera samoizolacije. U suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje i Gradskim stožerom donesena je odluka o novoj organizaciji rada u našoj školi od 19. listopada do daljnjeg (ovisno o situaciji).

PREDMETNA NASTAVA

Učenici od 5. do 8. razreda naše škole prelaze na nastavu na daljinu. Nastavni sadržaji bit će im objavljivani na platformi Yammer u virtualnim razredima.

RAZREDNA NASTAVA

Učenici razredne nastave nastavu će imati u školi, po ustaljenom rasporedu, osim 4. razreda.

Oba odjeljenja 4. razreda bit će u jutarnjoj smjeni.

PRODUŽENI BORAVAK

Za učenike koji su u produženom boravku aktivnosti će se odvijati kao i do sada, ali do daljnjega neće raditi školska kuhinja. Ručak ćemo osigurati na način da će biti dostavljan iz druge škole, a hranu za doručak i užinu molimo roditelje da spreme svome djetetu.

U ovoj zahtjevnoj situaciji molimo vas za razumijevanje i međusobnu podršku kako bismo prevladali izazove i poteškoće s kojima se susrećemo", poručuju iz škole.

8:00 Kakvo je stanje u Zagrebu?

Jučer je objavljeno kako je u Zagrebu opet odrađen veliki broj testiranih. Društvenim mrežama kružila je snimka ogromne kolone ljudi koji su došli na drive-in testiranje. Jučer je u Zagrebu bilo 387 novih slučajeva. Čekaju se podaci za danas.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više