Nakon 24-godišnjeg "progona" spomenik Titu se vraća u Užice

Foto: Public domain

POČETKOM Drugog svjetskog rata Užice na zapadu Srbije su bile sjedište partizanske vojske, a grad je od 1946. do 1992. godine nosio pridjev "Titov" čiji je kip uklonjen s "Trga 1961" godinu prije.

Srpski mediji danas javljaju da se spomenik osobi koja je najzaslužnija što su Užice postale moderno mjesto sada vraća na lokaciju s koje je "prognan" s nadom gradskih vlasti da će to privući turiste i štovatelje Josipa Broza.

"Do Dana pobjede sljedeće godine spomenik će biti premješten. Da li na Trg, gdje se i nalazio, ispred zgrade iz koje je Tito zapovijedao, ili na drugu lokaciju, njegov spomenik će biti u svrhu turističke ponude. Sprema se i Muzej Užičke republike pa je prilika da se sadržaj, uz putovanje plavim vozom i simboličnom putovnicom, obogati i spomenikom. Puno je ljudi koji bi došli vidjeti tako nešto. Od njih bi zaradili i vodiči i pekari i prodavači novina", rekao je direktor Narodnog muzeja Nikola Gogić za Blic.rs.

"Zagovornik sam da se vrati na Trg, čijoj ambijentalnoj cjelini pripada. Muzej u Jablanici, posvećen bitci na Neretvi, posljednjih godina tuče sve rekorde u posjećenosti, dolaze iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije... Plate ulaznicu, nešto pojedu i popiju, kupe suvenir. Užice se mogu povesti za tim primjerom. Bolje je i da se prenese na Kadinjaču", dodaje.

Kip je djelo Frane Kršinića a bio je postavljen na Trgu 1961 sve dok netko nije odlučio da je to neprimjereno i sakrio ga u  muzejsko dvorište. Da bi Užice profitirale njegovim povratkom vjeruje i Zdravko Jakšić, predsjednik mjesnog SUBNOR-a.   

"Od uklanjanja spomenika Trg je pretvoren u buvljak. Sjećam se, nijedna ekskurzija nije prošla kroz Užice a da nije došla vidjeti spomenik i ostavila novac kod ugostitelja i prodavača suvenira. Nije bilo subote a da nam ne dođe po pet-šest autobusa turista. Proljetos sam dočekao grupu iz Bosne i Slovenije. Kad su vidjeli gdje držimo spomenik, vratili su se u autobus i nastavili put. Ni kavu nisu popili", kaže Jakšić o turističkom potencijalu grada koji bi uskoro, ako ne službeno, onda barem kolokvijalno ponovno mogao sloviti kao "Titov". 

Pročitajte više