Nakon 54 godine pronašli muškarca koji je kao beba otet u New Yorku?

NESTANAK Stevena Dammana prije 54 godine u New Yorku u to je vrijeme bio velik slučaj kao što je danas nestanak Madeleine McCann. Američki se mediji ovih dana pitaju je li uistinu moguće da je Steven pronađen nakon toliko godina. Za potvrdu ove nevjerojatne životne priče čekaju se rezultati DNK testiranja.

31. listopada 1955. godine oko 14.45 sati, na Long Islandu, tada 22-godišnja Marilyn Damman parkirala je kolica sa Stevenovom sedmomjesečnom sestrom Pamelom ispred trgovine Food Fair. Steven, koji je tad navršio skoro tri godine, ostao je stajati kraj sestrice. U rukama je držao vrećicu gumenih bombona.

"Ispred su još bila troja ili četvora kolica s bebama. Rekla sam Stevenu da bude dobar i da ću se odmah vratiti. Ušla sam u trgovinu. To je nešto što sam napravila već tisuću puta, kao i druge žene. To je za kućanice normalno kao kuhanje jaja za doručak", ispričala je Damman The Saturday Evening Postu nedugo nakon Stevenovog nestanka.

Kad je Damman, desetak minuta kasnije, izašla iz trgovine, više nije bilo ni kolica ni njene djece. Damman je tad novinarima rekla kako Steven nije mogao sam pomaknuti kolica jer su bila zakočena. Kolica s malenom Pamelom pronađena su nekoliko ulica dalje. Stevenu nije bilo traga iako je za njim danima tragalo više od 5.000 volontera. Javio se i svjedok koji je naveo kako je grupa od šest ljudi "pokupila dječaka" ispred supermarketa.

Zaključili slučaj kad su pronašli spaljeni leš dječaka, DNK testiranje desetljećima kasnije pokazalo da to nije Steven

Potraga za Stevenom je dvije godine kasnije dobila bizaran završetak. U Philadelphiji je pronađeno spaljeno tijelo dječaka u kutiji. Pretpostavljalo se kako je to Steven, ali desetljećima kasnije je DNK testiranje konačno dokazalo da Steven nije "Dječak iz kutije". Identitet spaljenog dječaka još nije otkriven.

Nakon više od 50 godina priča je dobila nastavak - u ožujku ove godine policiji se javio muškarac iz Michigana koji tvrdi kako je upravo on Steven Damman. DNK testiranja bi trebala biti dovršena ovog mjeseca. Muškarac koji tvrdi da je Steven naveo je kako se nikad nije osjećao kao dio obitelji koja ga je odgojila i kako je odlučio potražiti odgovore - pregledao je podatke o posvojenjima i slučajevima nestanaka i posumnjao kako je upravo on nestali dječak.

Policija je Dammanove, koji su se nekoliko godina nakon dječakova nestanka razveli, izvijestila kako postoji nevjerojatna fizička sličnost između njih i muškarca koji tvrdi kako je nestali Steven. Dammanovi ga još nisu upoznali.

"Ovo nam daje nadu. Ne znamo još puno. Voljeli bi doznati odgovore dok smo još uvijek živi. Prošlo je već više od 50 godina. Nakon toliko vremena smo se već prestali nadati, ali od ovog bi moglo biti nešto", ispričao je The Timesu 78-godišnji Jerry Damman, otac nestalog Stevena.

Izgubljeni pa nađeni

Jedan od najpoznatijih slučajeva nestanka pa pronalaska nakon mnogo godina je onaj Natasche Kampusch,  Austrijanke koja je 1998. godine oteta kao desetogodišnja djevojčica i koja je osam godina kasnije uspjela iz tamnice pobjeći svom otmičaru Wolfgangu Priklopilu.

14-godišnja Natasha Ryan pobjegla je 1998. godine iz svog doma u Australiji. Nakon potrage je policija imala čak i osumnjičenika za njeno ubojstvo. Priča je ipak dobila sretan završetak - pet godina nakon nestanka policija ju je pronašla kako se skriva u ormariću u kući koju je dijelila sa svojim dečkom. Do tad se par već i vjenčao.

2007. godine je policija prilikom potrage za 13-godišnjim Williamom Ownbyjem pronašla i 17-godišnjeg Shawna Hornbecka, koji je nestao pet godina ranije. Dječaci su pronađeni u stanu u St. Louisu, a njihov je otmičar uhićen.

I.M.
Foto: Times

Pročitajte više