Nakon FrankenSAM-a i modificiranih dronova Ukrajinci nadogradili i sovjetske rakete

Foto: EPA

Ranije ovog mjeseca objavljena je zrnata snimka koja pokazuje ruski dron Shahed-136 koji noću leti nad zapadnom Odesom. Čuje se glasni prasak, zatim tišina, pa glas na ukrajinskom. Projektil leti prema dronu, pogađa ga i eksplodira, a dron pada na zemlju. Čuje se uzbuđeni povik Ukrajinca. Ta snimka prvi put je potvrdila da Ukrajinci koriste američki precizni projektil APKWS da sruše dron, prenosi Telegraph.

Sustav koji šalje SAD zapravo je oprema koja sadrži krilca i lasersku optiku kojom se nadograđuju rakete iz razdoblja Hladnog rata. Time se povećava preciznost zastarjelih projektila. Dosad su APWKS projektili korišteni samo za gađanje meta na tlu, poput zgrada ili tenkova. Zahvaljujući novom lanseru koji su poslali Amerikanci, sada ih se može koristiti i za gađanje manjih meta. Kombinacijom tih elemenata Ukrajinci sada mogu rušiti ruske dronove po znatno manjoj cijeni nego prije.

Lanser Vampir

Lanser, koji nosi nadimak Vampir, opremljen je termalnim i infracrvenim senzorima, laserom i ekranom, pomoću kojih Ukrajinci mogu voditi projektile tako da pomiču kursor po zaslonu. Istovremeno, detektor lasera na projektilu okreće ga prema laserskoj zraci kojom upravlja operativac, čime je omogućeno precizno gađanje mete.

Ukrajinci su usvojili ovu taktiku nakon što su Rusi obavili rekordan broj napada dronovima na vojne i civilne mete, kao i na energetske postaje, kako bi Ukrajincima uskratili struju i grijanje. Nakon što im je SAD uskratio isporuku municije, Ukrajini trebaju alternativni načini za uništavanje ruskih dronova.

Korištenjem ove metode Ukrajinci čuvaju skuplje projektile zemlja-zrak koji su ključni za rušenje ruskih aviona. "Jedan od razloga zbog kojih bi Ukrajina mogla izgubiti rat je ako im ponestane projektila zemlja-zrak jer onda više neće moći suzbijati ruske zračne napade", rekao je profesor Justin Bronk, specijalist za zračno ratovanje s Kraljevskog instituta ujedinjene službe.

Zbog nedostatka projektila prošle godine Ukrajinci su modificirali vozila iz sovjetske ere da mogu ispaljivati zapadnjačke projektile, čime su stvorili takozvane FrankenSAM-ove. Nedavno su prilagodili dronove motorima za jet-skije. Tu flotu vodenih dronova prošli su mjesec koristili za operacije na okupiranom Krimu.

Pročitajte više