Nakon godina čekanja, počinje izgradnja džamije u Rijeci

ZA TRI dana će u riječkom naselju Rujevica započeti dugo očekivana izgradnja islamskog centra s džamijom na lokaciji sjeverno od gradske zaobilaznice. Prema ugovorima, izvoditelj radova GP Krk će do razine ključ u ruke objekt sagraditi za 44,5 milijuna kuna, i to u roku od 18 do 24 mjeseca, najkasnije, dakle, do ožujka 2012. godine, prenosi Novi list.

Prošloga tjedna je u Islamskom centru u Zagrebu potpisan ugovor o izgradnji riječkog islamskog centra, čemu je prethodio dogovor između investitora i izvođača o svim detaljima te investicije.

Minaret visok 23 metra

Riječka džamija će se graditi prema idejnom rješenju sada već pokojnog akademskog kipara Dušana Džamonje i njegovih suradnika, arhitekata Darka Vlahovića i Branka Vučinovića iz zagrebačke projektantske tvrtke ADB. Kamen temeljac budućeg vjerskog centra muslimana koji žive u Rijeci i okolici je položen 3. listopada prošle godine u nazočnosti visokih državnih dužnosnika. Kamen temeljac je položio ministar vakufa Katara, zemlje od koje Islamska zajednica očekuje znatne donacije za izgradnju svoje bogomolje.

Džamija se gradi na zemljištu od 10.860 četvornih metara, koje je Islamska zajednica kupila od Grada Rijeke. Prema nacrtu, gradi se troetažna građevina s minaretom visine 23 metra. Riječka će džamija, nakon onih u Zagrebu i Gunji, biti treća u Hrvatskoj.

Riječki muslimani su prije lokacije na Rujevici tražili da se ona izgradi u četvrti Hosti - Breg, ali tamo su bili naišli na otpor lokalnog stanovništva.

Pročitajte više