NAKON INDEXOVOG TEKSTA OD PEDOFILIJI Srpski ministar najavio istragu, naš MUP danima ne odgovara na mail

Foto: Facebook, Index

NAKON što je Index objavio tekst o Facebook grupama na kojima se neometano i javno okupljaju osobe sklone pedofiliji i incestu iz cijele regije, priličan interes za tu osjetljivu temu pokazali su i vodeći srbijanski mediji, ali i tamošnji MUP.

U svojoj izjavi za televiziju b92, ministar unutarnjih poslova Republike Srbije Nebojša Stefanović je odmah po objavi Indexove priče na temu spornih Fejs grupa potvrdio sljedeće: „Tužilaštvo i policija, odnosno, naš odjel za Visokotehnološki kriminal počeo je određene predistražne radnje. Hoćemo ići do kraja i vidjeti što možemo poduzeti, koje kaznene sankcije možemo poduzeti, i na kraju krajeva, zaštititi našu djecu od svake vrste opasnosti.“

Za razliku od svojeg srbijanskog kolege, hrvatski ministar unutarnjih poslova javno nije ni trepnuo na informacije po kojima se nemali broj hrvatskih državljana na navedenoj društvenoj mreži aktivno bavi pronalaženjem maloljetnica za intimna druženja, parova sklonih incestuoznim odnosima, i sličnim aktivnostima koje hrvatski Kazneni zakon jasno tretira kao kaznena djela. Štoviše, dok srpski ministar najavljuje učiniti sve što je u njihovoj moći da zaštiti djecu od opasnosti, hrvatski MUP danima nije u stanju sročiti odgovor na Indexova pitanja na tu temu.

Stoga, zapravo, nimalo ne čudi što aktivni sudionici tih grupa očito nemaju apsolutno nikakav strah od kaznenog progona. Naime, čim smo objavili tekst, grupe su se vrlo brzo ugasile, a onda i ponovo pojavile, samo s drugim nazivom. Likovi su isti, uključujući i 'staru' administratoricu iz okolice Siska koja se, po svemu sudeći, uopće ne da smesti.

IT stručnjaci sve glasnije apeliraju na roditelje da osvijeste kako su ovakve grupe, ali i pojedinci na društvenim mrežama sve brojniji, sve uporniji i sve perfidniji. U konačnici, i posljednja dva slučaja nestanka školarki u Hrvatskoj bila su režirana upravo na društvenim mrežama... Obje su djevojčice, podsjetimo otišle od kuće (odnosno, jedna od njih iz apartmana) i nisu se vratile danima nakon što su dogovorile susret s dečkima na Facebooku. Obje ove priče imale su sretan kraj. Možda će imati i treća.

Pročitajte više