Harry, Meghan i Oprah jučer su do kraja razbili bajku o kraljevskoj obitelji

Foto/Screenshot: EPA/CBS

DUGOOČEKIVANI intervju čuvene američke voditeljice Oprah Winfrey s britanskim princem Harryjem i njegovom suprugom Meghan Markle lako bi mogao biti najveći skandal za britansku kraljevsku obitelj u novijoj povijesti. 

Skandal, doduše, možda nije najprikladnija riječ. Taj pojam obično povezujemo s preljubima, seksualnim napastovanjem, drogiranjem, kriminalom i korupcijom. Ali duboko intimna svjedočanstva i optužbe koje su princ Harry i Meghan Markle iznijeli, opisujući svoj život unutar kraljevske obitelji i razloge zbog kojih su je napustili, na neki su način još mračnije i potresnije.

Jer ovdje se ne radi o ekscesima i nedjelima jednog člana kraljevske obitelji. Uzroci agonije koju su vojvoda i, još više, vojvotkinja od Sussexa proživljavali u Buckinghamskoj palači mnogo su dublji. Sistemski, kako se to danas često kaže.

"Zarobljeni u sustavu" kraljevske obitelji

Tretman koji je Amerikanka Markle imala nakon što se udajom za princa Harryja pridružila kraljevskoj obitelji bio je toliko neprijateljski i ugnjetavački da ju je učinio suicidalnom, priznala je u intervjuu, objašnjavajući kako su joj oduzeti putovnica i vozačka dozvola i kako nije smjela napuštati kuću mjesecima jer su joj naredili da se "pritaji". I njen suprug je potvrdio da su se njih dvoje osjećali "zarobljenima u sustavu" kraljevske obitelji. 

"Jednostavno nisam vidjela rješenje. Sjedila bih noću budna i razmišljala kako ne razumijem kako se sve to događa. Moja mama i prijatelji su me zvali plačući govoreći: 'Meg, oni te ne štite'", rekla je Meghan Markle na Oprino pitanje što je bila točka pucanja.

"To se sve događalo samo zato što sam disala", dodala je, pojasnivši da su joj se suicidalne misli pojavile početkom 2019., dok je bila u petom mjesecu trudnoće sa sinom Archiejem.

>>Meghan progovorila o suicidalnim mislima i rasizmu u palači, Harry otkrio spol bebe

"Stvarno me bilo sram reći to tad, i sram me bilo priznati Harryju jer znam koliki je gubitak pretrpio, ali znala sam da ću to učiniti ako ne kažem - jednostavno više nisam htjela živjeti. Bila je to vrlo jasna, stvarna i zastrašujuća konstantna misao. Sjećam se kako me zagrlio i... Otišla sam u Instituciju i rekla im da moram negdje potražiti pomoć.... I rečeno mi je da ne smijem", rekla je. Nakon što se požalila jednom od "najviših ljudi" u Instituciji, obratila se za pomoć i odjelu palače za ljudske resurse, no "ništa nije napravljeno".

Meghan Markle priznala da je bila na rubu samoubojstva

"Otišla sam u Instituciju i rekla sam da trebam otići nekamo kako bih dobila pomoć, da se nikad nisam osjećala ovako i da moram nekamo otići i onda mi je rečeno da ne mogu, da to ne bi bilo dobro za Instituciju", tvrdi Markle.

"Način na koji ovo opisuješ, zarobljena si i ne možeš dobiti pomoć, iako si na rubu samoubojstva. To je ono što opisuješ...", rekla je Oprah. "Da, to je istina", rekla je Meghan.

Princ Harry je također otkrio da mu se vlastiti otac, princ Charles, prestao javljati nakon što je Harry odstupio s kraljevske dužnosti. 

"Osjećao sam se zaista iznevjereno, jer on je prošao kroz nešto slično, on zna kako je kad osjećaš bol, a Archie je njegov unuk", dodao je princ Harry, aludirajući vjerojatno na smrt njegove majke i Charlesove bivše supruge, princeze Diane, ali i na agoniju kroz koju je njegov otac prošao zbog svoje zabranjene ljubavi prema sadašnjoj supruzi Camilli, vojvotkinji od Cornwalla. 

"Kad mi je Meghan rekla da više ne želi živjeti, bio sam prestravljen. Nisam imao pojma što da radim, i sam sam završio na veoma mračnom mjestu, ali želio sam biti tu za nju", rekao je princ Harry i dodao da isprva obitelji nije rekao da trebaju pomoć. "Valjda me bilo sram... To je zagušujuće okruženje. Oni imaju takav mentalitet, takav je - kakav je, ne možete ga promijeniti, svi smo to prošli", zaključio je prince Harry i dodao: "Moj otac i brat su zarobljeni, ali oni ne mogu otići i imam mnogo suosjećanja (prema njima) zbog toga."

"I ja sam bio zarobljen, ali nisam vidio izlaz. Bio sam zarobljen, ali to nisam znao", rekao je, odgovarajući na pitanje bi li sam odstupio s kraljevskih dužnosti da nije bilo Meghan.

Zarobljenici tradicije, ceremonije i pompe

Za kritičare britanskog monarhističkog sustava, u kojem je kralj ili kraljica protokolarni vladar i simbol monarhije bez pravih ovlasti, najčešći argument dosad je bio da kraljevska obitelj živi u nevjerojatnom luksuzu na račun poreznih obveznika, uz mnogo pompe, kiča i staromodne ceremonije te da se održanje simbolične monarhije kosi s modernom demokracijom. Cinično tumačenje bilo bi da je Ujedinjeno Kraljevstvo država u kojoj se kraljica ili kralj pravi da vlada, a demokratski izabrani premijer i parlament se prave da joj polažu račune, a sve radi održanja tisućljetne tradicije (Englesko Kraljevstvo utemeljeno je davne 927.).

No ispovijest odbjeglog kraljevskog para otkrio je drugu stranu kraljevske bajke - da su oni ustvari robovi ove tradicije koji, unatoč komforu u kojem žive, moraju podčiniti čitav svoj život održavanju te kraljevske bajke. Za Meghan Markle, osobu druge rase iz druge države, koja se nije rodila kao princeza već je u taj svijet ušla, kako je sama rekla nesvjesna što je čeka, taj je teret bio previše. Jedan prizor koji je prepričala, u kojem se na fotografiji njih dvoje vidi koliko je čvrsto suprug drži za ruku kako bi joj pružio podršku jer je u to vrijeme prolazila kroz egzistencijalnu krizu - ali je u sklopu svog "radnog mjesta" morala sudjelovati na događajima i smješkati se za kamere - posebno je simboličan za ovu kraljevsku dramu koja je lako mogla postati kraljevska tragedija.

Princ Harry: Rasizam je bio veliki dio razloga zašto smo pobjegli

Ipak, možda i najskandaloznije otkriće iz ovog intervjua je njihova tvrdnja da je princ Harry imao "nekoliko razgovora" s neimenovanim članom kraljevske obitelji koji ga je pitao koliko bi "tamna" mogla biti koža sina s kojim je njegova supruga bila trudna. Meghan Markle je, podsjetimo, Afroamerikanka, kći crne majke i bijelog oca. U isto vrijeme, rečeno im je da njihovo dijete neće dobiti titulu princa ili princeze, što je značilo da neće imati ni osiguranu zaštitu kao neki drugi članovi kraljevske obitelji.

Doduše, kako piše Guardian, samo djeca i unuci monarha imaju automatsko pravo na titulu princa ili princeze. Djeca princa Harryja, kao praunuci kraljice Elizabete, nemaju automatski to pravo. Međutim, kraljica Elizabeta je intervenirala i dodijelila tu titulu princu Georgeu, sinu princa Williama (Harryjevog starijeg brata) - ali ne i Harryjevom sinu Archieju.

>>Tko je iz kraljevske obitelji komentirao boju kože Meghaninog i Harryjevog djeteta?

Na pitanje Oprah Winfrey jesu li ustvari napustili Veliku Britaniju i preselili u SAD, gdje sada žive, zbog rasizma, princ Harry je odgovorio da je to bio "veliki dio" razloga. 

Dodao je da ga je neimenovana osoba povezana s britanskim medijima upozorila da će mu oni "uništiti život" ako se bude sukobljavao s njima te da će pritom iskoristiti to što je "Velika Britanija šovinistička": Princ Harry mu je na to, kaže, odgovorio da nije zemlja ta koja je šovinistička, već tabloidi. 

"Ali nažalost, ako je izvor informacija inherentno korumpiran, rasistički ili pristran, onda se to filtrira dalje na ostatak društva", zaključio je.

Harry i Meghan su ovim intervjuom pokušali i, mnogi će reći, uspjeli oboriti narativ koji je u posljednjih nekoliko godina o njima kreirala britanska tabloidna mašinerija, notorna po svom senzacionalizmu, desničarskom populizmu i bešćutnosti prema posljedicama svog rudarenja za skandalima u životima slavnih o kojima pišu. Isti ti tabloidi su, smatraju mnogi Britanci, praktički otjerali majku princa Harryja u smrt - princeza Diana je poginula u prometnoj nesreći u Parizu 1997. dok su ona i njen partner Dodi Fayed doslovno bježali automobilom od paparazza, iako je njihov vozač bio i pod utjecajem alkohola i lijekova. 

Narativ tabloida o Markle kao manipulatorici koja je upropastila život princu

A znatan aspekt tog narativa je njihov prikaz Meghan Markle kao manipulativne, slavom opsjednute bivše holivudske glumice koja je "zaludila" britanskog princa da bi ga onda posvađala ga s njegovom obitelji. Dobar dio britanske javnosti zasigurno se slaže s takvim narativom, ali Markle je u ovom intervjuu dobila priliku reći kako se sama osjećala pred konstantnom medijskom hajkom.

Nije jasno kako će i hoće li uopće Buckinghamska palača odgovoriti na razorne optužbe iz ovog intervjua, piše dopisnik BBC-ja Jonny Dymond u svojoj analizi. No njihov opis kraljevske obitelji kao neosjetljivih, a u nekim slučajevima ljudi izgubljenih u bešćutnoj instituciji, zajedno s otkrićem rasističkih predrasuda prema prvoj nebijeloj članici te obitelji i njenoj djeci, predstavlja ozbiljan udarac za njenu reputaciju.

Što se tabloida koji ih proganjaju tiče, vojvoda i vojvotkinja od Sussexa nisu krili prezir i ogorčenost koje osjećaju prema njima. No nije izgledno da će tabloidi zbog toga promijeniti svoj pristup, zaključuje Dymond.

Dapače, odgovor tabloida i fanova kraljevske obitelji bio je brz i očekivano žestok. 

>>"Koliko je naivna zaista bila?": Ovo danas pišu britanski tabloidi o Meghan

"Ovaj je intervju sramotna izdaja kraljice i kraljevske obitelji. Očekivao sam ovakvo opako i destruktivno sebično ponašanje od Meghan Markle, ali da joj Harry dopušta da ovako govori o njegovoj obitelji i monarhiji je sramotno", obrušio se tako britanski voditelj Piers Morgan na Twitteru na princa Harryja i Meghan Markle. 

"Harry želi da Amerika i ostatak svijeta mrze njegovu vlastitu obitelj, monarhiju i njegovu državu. Predlažem da pričekamo da žrtve divljanja njegove žene odgovore prije nego što počnu s mržnjom", dodao je u novoj objavi. 

>>Britanci pobjesnili zbog intervjua Harryja i Meghan: Uzmite im titule, ovo je izdaja

"Nepodnošljivi kompleks žrtve Meghan Markle"

"Da razjasnimo: princ Harry i njegova žena su proveli dva sata blateći sve što kraljica predstavlja i za što je teško radila da se održi, istovremeno se praveći da je podržavaju. Sve su to radili dok je njen 99-godišnji suprug Philip ozbiljno bolestan i leži u bolnici. To je vrijedno prezira", zaključio je, prešućujući njihovo inzistiranje da je sama kraljica uvijek bila "divna" prema njima i da treba napraviti distinkciju između samih članova obitelji i administracije koja vodi kraljevsku obitelj kao "tvrtku".

"Rekli smo ti da se ne zezaš s nama, George III. A sad smo protiv tebe iskoristili svoj najjači resurs: B-glumicu koja raspačava osviještenost (wokeness)", cinično je komentirao konzervativni američki autor Ben Shapiro, smještajući tako ispovijest Meghan Markle u kategoriju "politički korektnih" ili "woke" aktivista s kojima desničari poput njega ratuju na društvenim mrežama. 

"Koliko je naivna zaista Meghan Markle bila oko života u palači", piše danas tabloid Daily Mail. Desničarski portal Spiked Online ide još dalje i piše o "nepodnošljivom kompleksu žrtve Meghan Markle" - podsjetimo, predstavljajući osobu koja je pred kamerama priznala da je bila suicidalna kao "emocionalno manipulativnu" osobu koja izigrava žrtvu. "Meghan te je koštala svega, Harry - nadajmo se da je vrijedna toga", piše kolumnist Daily Expressa Paul Baldwin, implicirajući da mu je njegova supruga na neki način upropastila život - a ne zarobljenost na kraljevskoj funkciji o kojoj je govorio u tom istom intervjuu.

"Nacionalna iluzija o monarhiji se potrošila"

"Mogu li Meghan i Harry potkrijepiti svoje zapaljive tvrdnje?" pita se kolumnistica konzervativnog lista Spectator Melanie McDonagh. Ipak, zanimljivo je da druga kolumnistica ovog lista Tanya Gold piše da se "nacionalna iluzija" koju kraljevska obitelj predstavlja "potrošila" u jučerašnjem intervju.

No što god tabloidi danas i sutra pisali o vojvodi i vojvotkinji od Sussexa, jasno je da su pred kraljevskom obitelji teški dani. Vođa britanske oporbe laburist Keir Starmer već je izjavio da se optužbe o rasizmu i negativnom utjecaju na mentalno zdravlje moraju "shvatiti ozbiljno", a njegova kandidatkinja za ministricu obrazovanja Kate Green pozvala je Buckinghamsku palaču da provede internu istragu na tu temu.

Izgledno je da će pozivi na ukidanje britanske monarhije nakon ovoga dobiti novi zamah. Jedno je sigurno - kraljevska obitelj neće se nakon ovoga tako brzo oporaviti, a pitanje je hoće li ikada. 

"Neću živjeti svoj život u strahu. Ne znam kako bi mogli očekivati ​​da ćemo nakon svega ovog vremena i dalje samo šutjeti ako postoji aktivna uloga koju Tvrtka igra u ovjekovječivanju neistina o nama", rekla je Markle u intervjuu, koristeći za kraljevsku obitelj nadimak Tvrtka (Firm), koji navodno potječe od kralja Georgea VI. Tvrtki nakon ovoga, mogli bismo zaključiti, prijeti moralni bankrot. 

Pročitajte više