Nakon jučerašnjeg pada na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje stagnacija

Najveći promet jučer na Zagrebačkoj burzi ostvaren je dionicom Valamar Riviere. Na slici: Potpisivanje ugovora Valamara i Zagrebačke burze Foto: Pixsell/Igor Kralj

NA ZAGREBAČKOJ se burzi i danas očekuje skroman promet, kao i prethodnih dana, jer nema značajnijih vijesti koje bi potaknule ulagače u ovom razdoblju godišnjih odmora, dok bi Crobex indeksi mogli stagnirati nakon što su jučer pali.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks skliznuo je jučer 0,57 posto, na 1.890 bodova, dok je Crobex10 pao 0,56 posto, na 1.099 bodova, čime su izgubili sve dobitke od prethodnoga dana.

Među sektorskim indeksima najviše je na gubitku bio turistički, za 1,3 posto, a najviše je porastao transportni, za 7,5 posto.

Najniži redovni dionički promet

Redovni promet dionicama iznosio je 2,95 milijuna kuna, što je oko 1,2 milijuna kuna manje nego dan ranije. To je najniži redovni dionički promet od 16. lipnja.

„Jučerašnje trgovanje na domaćem tržištu kapitala zaključeno je korekcijom dioničkih indeksa. Dionicama je ostvaren redovni promet u iznosu od 2,95 milijuna kuna, uz sedam izdanja trženih iznosom većim od sto tisuća kuna”, kaže Jozo Leko, broker u OTP banci.

Najveći promet, oko 940 tisuća kuna, ostvaren je dionicom Valamar Riviere, kojoj je cijena pala 1,6 posto, na 36,4 kune.

S prometom od oko 205 tisuća kuna slijedila je dionica Atlantske plovidbe, pri čemu joj je cijena porasla gotovo 1 posto, na 415 kuna.

Promet veći od 200 tisuća kuna ostvaren je i dionicom AD Plastika, a cijena joj je pala 2,9 posto, na 184,5 kuna. Jučer se tom dionicom trgovalo bez prava na lanjsku dividendu od 9,50 kuna.

Najveća dobitnica bila je, pak, dionica Uljanik plovidbe, sa skokom cijene za 14 posto, na 65 kuna.

Pale i europske burze

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,55 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,72, a pariški CAC 0,76 posto.

„Na europskim burzama prevladavao je negativan sentiment uz korekciju dioničkih indeksa. Izjava predsjednika SAD-a Donalda Trumpa kako je do postizanja trgovinskog sporazuma s Kinom dug put, te kako još uvijek postoji mogućnost uvođenja dodatnih carina na kinesku robu, nije dobro primljena među ulagačima. Negativnom sentimentu pridonijela je i objava informacije o padu prodaje novih automobila od 7,9 posto u lipnju u Europi, što je potaknulo zabrinutost u svezi održivosti gospodarskog rasta”, kaže Jozo Leko.

I na Wall Streetu su cijene dionica jučer pale, drugi dan zaredom. Dow Jones oslabio je 0,42 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,65, a Nasdaq indeks 0,46 posto.

„Američki indeksi dan su također zaključili s negativnim predznacima. Objava nešto slabijih podataka s tržišta nekretnina, uz objavu slabijih od očekivanja poslovnih rezultata željezničkog prijevoznika CSX, kao posljedice napetosti u američko-kineskim trgovinskim odnosima, bili su uzrokom zabrinutosti ulagača i korekcije dioničkih indeksa”, zaključuje Jozo Leko.

Pročitajte više