Nakon mjesec dana pada brojki u KB-u Dubrava imaju stagnaciju: "To je indikativno"

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

NAKON više od mjesec dana konstantnog pada broja hospitaliziranih pacijenata zaraženih koronavirusom, u jedinoj covid-bolnici u Hrvatskoj, KB-u Dubrava, posljednjih dana bilježe stagnaciju.

Dr. Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava, za Index je rekao da mjesta za paniku nema, ali da ta stagnacija budi oprez.

"Zadnjih dana nemamo pad kao dosad, već imamo stagnaciju u broju bolesnika. Nekoliko smo dana na istom broju pacijenata iako smo dotad imali stalan pad. Ne mora to ništa značiti, no ipak smo, eto, zabilježili stagnaciju, tako da je i to indikativno. Posljednjih mjesec dana, odnosno od 15. siječnja smo svakodnevno imali pad broja pacijenata. Najviše smo ih imali 550 u bolnici, a sad smo došli na 180 bolesnika i ta brojka se već nekoliko dana ne pomiče. Ova stagnacija nije zabrinjavajuća, ali vidimo da je stagnacija pa nam budi oprez. Obično tako biva da prije porasta ide stagnacija", rekao nam je dr. Lukšić.

Šef KB-a Dubrava: Teški pacijenti imaju tešku kliničku sliku bez obzira na to kojim sojem virusa su zaraženi

No mjesta za paniku nema, a mjera se treba držati. Bilo bi zabrinjavajuće da sutra, kaže, imaju još 10 pacijenata više, to bi bio znak da se nešto sprema.

Pitali smo ga imaju li i pacijente koji su zaraženi novim sojem te kakve kliničke slike imaju u odnosu na druge.

"S obzirom na to da smo primali najteže bolesnike, svi imaju tešku kliničku sliku bez obzira na to kojim sojem virusa su zaraženi, tako da ne možemo reći jesu li teže ili blaže kliničke slike. Ono što je za primijetiti je samo stagnacija u broju bolesnika, to je najuočljivije", rekao nam je dr. Lukšić.

Šef infektivne u KBC-u Split: Brojke nam pomalo padaju

Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, rekao nam je pak da njihova bolnica bilježi pad broja hospitaliziranih pacijenata koji su zaraženi koronavirusom.

"Evo, 17. veljače smo imali 70 covid-pozitivnih bolesnika, sad smo na 63 bolesnika, tu smo oko 60, dakle bez ikakve drame, nadamo se da će biti i manje. Brojke nam pomalo padaju", rekao nam je dr. Ivić.

>>Imamo 72 nova slučaja na 2242 testirana

Inače, u posljednja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 72 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2111. Među njima su 792 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 68 pacijenata, dok je preminulo 20 osoba.

Pročitajte više