Nakon Nove godine počinje rat između Agrokora i Mercatora?

NAKON što je u četvrtak Mercator najavio da će podnijeti zahtjev za preuzimanje Pivovarne Laško, koja je vlasnik 23 posto njegovih dionica, na veliko se počelo raspravljati koji su mogući scenariji nakon toga poteza i je li se slovenski trgovački lanac na ovaj način uspio obraniti od preuzimanja Todorićevog Agrokora.

Slovenski stručnjaci smatraju kako bi povezivanjem sa Pivovarnom Laško Mercator mogao ostvariti pozitivne i financijske učinke posebno kod restrukturiranja grupe Laško, prodoru Pivovarne Laško na zapadni Balkan, dugoročnom sudjelovanju u proizvodnji proizvoda pod Mercatorovim brandom, optimizaciji upravljanja nekretninama te smanjenom investiranju u nestrateške djelatnosti i traženju strateških partnera za njihov dugoročni razvoj.

Tri moguća scenarija

Finance.si spominju tri moguća scenarija nakon što je Mercator objavio namjeru preuzimanja Pivovarne Laško. Prvi je taj da je to bio samo obrambeni potez kako bi se blokirala prodaja Mercatora Agrokoru. Ponuda Agrokora traje do 31. prosinca, a ovom namjerom za kupnju Pivovarne je ona blokirana. Drugi scenarij kaže da je preuzimanje Pivovarne Laško moguće, ali zbog prezaduženosti obje tvrtke nije vjerojatno. U tom scenariju Mercator nudi toliko slabe uvjete kupnje koje vlasnici Pivovarne, a to su banke, ne bi mogli prihvatiti. U loše uvjete kupnje se ubrajaju niska cijena i plaćanje dionicama, a ne novcem.

Grupa Mercator u ovom trenutku ima 1,1 milijardu eura kredita i ukupno 1,84 milijuna obveza. Grupa Laško, koja je na rubu insolventnosti, ima 390 milijuna eura dugova i ukupno 486 milijuna eura obveza. To znači da bi zajednička grupa prešla limit zaduženosti pa bi banke morale ili oprostiti kredite ili grupu odmah razdužiti.

Preuzimanje Pivovarne bi Mercator stajalo 100 milijuna eura


Treći scenarij kaže da je preuzimanje moguće, ali pod uvjetima da cijena nije toliko niska, a Mercator bi kupio Pivovarnu sa novce i dionicama. U njemu bi preuzimanje Pivovarne Mercator stajalo 100 milijuna eura, povećano za premiju za preuzimanje. Mercator ima godišnji promet od oko 130 milijuna eura. Drugi dio bi zaradio prodajom i najmom nekretnina, čime bi mogao zaraditi oko 200 milijuna eura.

Problem je ovdje što se s tim moraju složiti i banke. Ako Mercator kupi Laško tada bi onih 23 posto dionica Mercatora koje posjeduje Laško bilu u vlasništvu trgovačkog lanca. Vjeruje se da bi tih 23 posto dionica tada Mercator prodao i dobio oko 150 milijuna eura koje bi iskoristio za vraćanje dugova Pivovarne Laško. Među kupcima se spominje CMC Capital Partners, koji je već dao ponudu za kupnju Mercatora, ali je ponudio 150 eura za Mercator, dok Agrokor nudi 221 euro za dionicu.

Ništa do nove godine

Nakon toga bi Mercator morao uskladiti distribucijsku mrežu i logističku mrežu. To bi s jedne strane poboljšalo poslovanje Pivovarne Laško, iako bi tada imali nešto više imovine koju bi morali prodati. Mercator bi kao vlasnik Laškog morao prodati samo jednu ili dvije pivovare. Među kupcima za njih bi mogao biti CMC koji već ima jednu pivovaru u Hrvatskoj. Prodajom Pivovare Union bi Pivovarna Laško zaradila još 70 do 80 milijuna eura, ovisno o tržišnim okolnostima u trenutku prodaje. Prema riječima poznavaoca Mercator bi još dobio i premiju ako bi u paketu prodao i pivovaru Laško i Union.

No, s druge strane još uvijek stoji Agrokor. "Proces prodaje Mercatora se razvija odlično i profesionalno. Naša ponuda je još uvijek aktualna i ostajemo u procesu", kazao je član uprave Agrokora Ivan Crnjac koji je u tvrtki glavni za preuzimanje Mercatora. No, Finance objašnjavaju kako se do nove godine neće dogoditi ništa, a u 2012. godini bi mogli imati dvije ponude za preuzimanje. Neki stručnjaci smatraju da će sada Agrokor ponuditi veću cijenu za preuzimanje Pivovarne Laško nego Mercator. Nije isključeno i da će objaviti ponudu za preuzimanje Mercatora samo što će sada ponuditi manje od 221 eura za dionicu.

Neke banke nisu sklone Mercatorovom preuzimanju Pivovarne

Upozoravaju da je tu još i blokada Mercatora, jer bi Uprava trebala dobiti suglasnost za preuzimanje Laškog od Skupštine dioničara. Morala bi dobiti potporu 75 posto dioničara Mercatora, pri čemu NLB i Banka Celje nemaju pravo glasa. Ako su informacije medija točne, da uprava Laškog podupire Mercatorovo preuzimanje tada bi vjerojatno dobili suglasnost. Bankarski krugovi kažu kako bi neke banke teško dale suglasnost za Mercatorovo preuzimanje Pivovarne Laško.

Pročitajte više