Nakon pisma Željke Markić Hasanbegović raspustio Povjerenstvo za neprofitne medije

Foto: FAH

MINISTAR kulture Zlatko Hasanbegović je bez jasnog objašnjenja raspustio Povjerenstvo za neprofitne medije kojemu je mandat trebao isteći u listopadu 2016, javlja N1 televizija.

Brzopotezno smijenjeno Povjerenstvo odgovorno je za nadzor, izvještavanje i praćenje utroška javnih sredstava u neprofitnim medijima, a kao razlog ministar se poziva na članak 10.a Zakona o financiranju javnih potreba u kulturi, koji navodi: "Ministarstvo kulture i prosvjete propisat će kriterije i rokove za utvrđivanje programa javnih potreba i osiguravanje sredstava iz članka 5. ovoga Zakona, način njihova raspoređivanja i dodjele, te način praćenja njihova korištenja" te da Ministarstvo za izvršenje svojih zadaća osniva stručne savjetodavne komisije, međutim, tu se ne navode razlozi razrješenja.

"Znakoviti prvi potez"

"Vrlo je znakovito da mu je prvi potez napad na treći medijski sektor, odnosno na medije. Ovo mogu tumačiti samo kao pokušaj sužavanja slobode medijskog prostora, kritičkog mišljenja, što puno govori o politici Vlade i Ministarstva prema medijima i viđenju medijskog prostora i kulture", kazao je Hajrudin Hromadžić, član raspuštenog povjerenstva.

Ministrovu odluku komentirao je i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

"Ako je to tako, to samo potvrđuje da je postojao jak razlog da govorimo o ovom. Ono što nismo mogli tvrditi da je učinjeno, dogodilo se. Ili neka da ostavku ili neka ga smijeni premijer ili će se pokazati potpuno nevjerodostojnim", kazao je Saša Leković.

Razrješenju prethodilo pismo Željke Markić

Do razrješenja Povjerenstva došlo je samo nekoliko dana nakon što je inicijativa "U ime obitelji" ministru poslala otvoreno pismo u kojem apelira da "osigura stručna i neovisna povjerenstva koja nisu u sukobu interesa i nisu interesno povezana s prijaviteljima projekata."

Iz inicijative traže od ministra da odredi objektivne kriterije za dodjelu financijskih sredstava udrugama civilnog društva i neprofitnim medijima.


"Do sada to često nije bio slučaj i smatramo da su sredstva često dodjeljivana samo po političkom i ideološkom ključu", poručuju iz Inicijative "U ime obitelji".

  

*EKSKLUZIVNO!* prvi potez novog ministra!bez objašnjenja, bez revizije rada povjerenstva, bez zakonskog utemeljenja, a...

Posted by Mima Simic on Friday, 29 January 2016



 

 

Pročitajte više