Nakon pobjede Trumpa odnosi s Hrvatskom mogu biti samo čvršći, tvrdi Žužul

Foto: Index

POBJEDU Trumpa na američkim izborima te utjecaj takvih rezultata na politiku SAD-a prema Europi, ali i Hrvatskoj kao takvoj za Index je prokomentirao Miomir Žužul, bivši hrvatski šef diplomacije i veleposlanik Hrvatske u SAD-u.

"Razlika ove politike u odnosu na na prethodnu ili čak u odnosu na onu koja bi bila da je pobijedila Hillary Clinton bit će utoliko što će ova polaziti od jačanja SAD-a, ne nužno izolacionizma kao što neki predviđaju, nego jačanja SAD-a. A to bi značilo i priličnu samostalnost u međunarodnim odnosima i odukama te donekle redefiniranja NATO-a i odnosa unutar NATO-a. Ne vjerujem da će tu doći do nekih drastičnih razlika, ali redefiniranja svakako. Nadalje, ne očekujem neko veliko jačanje suradnje s Europskom unijom, mislim da bi tu čak moglo doći i do slabljenja. Mislim da će se s vremenom redefinirati i uloga u svijetu. Naime, mislim da je razlika između ovoga i prijašnjega pristupa kakav je bio i u Clintonovo, pa čak donekle i u Bushevo i Obamino vrijeme - a koji je zapravo polazio od svijeta pa se onda reagiralo ovisno o tome što se zbiva u svijetu -  utoliko što će nova, Trumpova politika polaziti od Amerike i jasno izraženih američkih interesa, a onda u kontekstu toga odrediti reagiranje prema svijetu i u svijetu", rekao je za Index Miomir Žužul.

"Amerika će se u slučaju problema oslanjati na Hrvatsku"


Kad je, pak, sama Hrvatska u pitanju, Žužul kaže: 'Mi smo tu relativno marginalni, Hrvatsku se ne vidi kao državu sa bilo kakvim problemima, ali vidi je se kao potencijalnog partnera i to se neće bitno promijeniti. Pitanje je jedino kako će se SAD postavljati u odnosu na probleme - znači, ako se percipira da postoji problem u jugoistočnoj Europi, prvenstveno kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, pa onda ulazak Rusije, pa ako se pojavi novi izbjeglički val, odnosi sa Turskom… To su realni problemi i ukoliko se ti problemi percipiraju, mislim kako se može računati na to da se će se Amerika, u toj priči, oslanjati na Hrvatsku kao partnera. S druge strane, Hrvatska ima dosta interesa koje može ostvariti u odnosu na Ameriku, ali to će ovisiti o tome koliko će biti aktivna hrvatska vanjska politika, a mislim da hoće. Svaka promjena administracije pruža i nove mogućnosti. Kako je došlo i do promjene vlade u Hrvatskoj, mišljenja sam da ta vlada ima dobre međunarodne pozicije i dobru poziciju izgraditi nove, čvršće odnose sa SAD-om.'

Iako neki analitičari strahuju da bi Trumpova pobjeda mogla ohrabriti nacionaliste i populiste u cijeloj Europi i doprinijeti novim nestabilnostima, Žužul se s time ne slaže, odnosno, barem ne gleda na isti način: "To se u Europi već događa i nema nikakve veze s Trumpom. Može se prije reći obrnuto – sve to što se u Europi događa je možda, barem donekle utjecalo i na situaciju u SAD-u. Govorimo o  naprosto činjeničnim zbivanjima u Europi koja se odvijaju sigurno posljednje dvije tri godine i oni u nekom dijelu možda mogu biti ohrabreni ishodom ovih izbora, ali se zbivaju neovisno o američkim izborima. Tko god pobijedio na izborima, u Europi će se ti trendovi nastaviti", zaključio je Žužul.

Pročitajte više