Nakon pogibije svojih vojnika Turska bombardira sirijske položaje

Foto: Epa

TURSKA je tijekom ove noći bombardirala položaje režima Bašara al-Asada kao odgovor na pogibiju 33 turska vojnika u pokrajini Idlibu, na sjeverozapadu Sirije, priopćio je ured turskog predsjednika.

"Svi poznati položaji (sirijskog) režima su pod paljbom naših kopnenih i zračnih postrojbi", rekao je u priopćenju glasnogovornik turskog predsjednika Fahrettin Altun.

"Osvetit ćemo naše hrabre vojnike"

Turska je uzvratila bombardiranjem nakon pogibije najmanje 33 svoja vojnika u napadima u pokrajini Idlibu koje Ankara pripisuje sirijskom režimu.

"Osvetit ćemo naše hrabre vojnike", rekao je Altun.

Turski dužnosnik je ujedno pozvao međunarodnu zajednicu, pa tako i Rusiju i Iran, saveznike Damaska, da "pokažu odgovornost" i "zaustave zločine protiv čovječnosti koje čini režim".

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan sazvao je u četvrtak navečer izvanrednu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost koja je bila posvećena stanju u Idlibu.

Rusija podupire sirijski režim

Veliki gubitci koje su turske snage pretrpjele u četvrtak dolaze nakon tjedana eskalacije u Idlibu između Ankare i sirijskog režima koji podupire Moskva.

Damask je u prosincu počeo ofenzivu u kojoj je više mjesta u pokrajini Idlibu oslobodio od pobunjenika i džihadista i koja je prouzročila humanitarnu katastrofu s gotovo milijun izbjeglica natiskanih na uskom području uz tursku granicu.

U sirijskom ratu je od 2011. izginulo više od 380.000 ljudi.

Pročitajte više