Nakon presude ICJ-a Hrvatska bi trebala uvjetno odustati od tužbe protiv SRJ

NAKON skandalozne odluke o neodgovornosti SCG za zločine počinjene u vrijeme rata u BiH, u toj zemlji održani su prosvjedi kojima građani, uglavnom preživjeli članovi obitelji stradalih u ratu, izražavaju nezadovoljstvo odlukom Međunarodnog suda pravde (ICJ).

Dan nakon objave odluke ICJ-a, pravni zastupnik Hrvatske Ivan Šimonović, koji RH zastupa u tužbi protiv SRJ, kaže da bi Hrvatska trebala odustati od tužbe, ali uz vansudsku nagodbu.

"Moje osobno mišljenje je da - ako bi se, i samo ako bi se, glavni zahtjevi sadržani u tužbi mogli ostvariti vansudskim putem - ne bi trebalo nastaviti s daljnjim vođenjem postupka", kazao je.

Pojasnio je kako se spomenuti zahtjevi prvenstveno odnose na jasno određivanje odgovornosti za stradanja u Hrvatskoj, kažnjavanje svih odgovornih za zločine, kao i utvrđivanje istine o sudbini nestalih osoba i povratak otetog kulturnog blaga.

U glavnom bosansko-hercegovačkom gradu Sarajevu u utorak je održan prosvjed na kojem je nekoliko tisuća građana negodovalo zbog presude ICJ-a koji je u ponedjeljak obznanio odluku kako SCG nije sudjelovala u genocidu provedenom u Srebrenici, te kako u BiH nije na čitavom teritoriju zemlje proveden genocid.

Prosvjedu se odazvalo manje građana nego što se očekivalo, a to se tumači pojavom svojevrsne apatije među Bošnjacima koji čini se, nisu imali volje buniti se ne samo protiv uloge Srbije i Crne Gore u ratu u kojem je ta zemlja razorena i u kojem je stradalo na desetke tisuće ljudi, već i protiv presude kojom je odlučeno da na teritoriju BiH, osim u Srebrenici, nije počinjen genocid.

Unatoč općem nezadovoljstvu presudom, Bošnjaci nisu nezadovoljni naporima koje su pravni zastupnici te zemlje uložili proteklih nekoliko godina koliko je trajao spor BiH protiv SCG pred Sudom u Haagu. Međutim, predstavnici pojedinih bošnjačkih stradalničkih udruga navode kako je odluka ICJ-a na neki način očekivana jer je, kako tvrde, upravo međunarodna zajednica dozvolila da se u BiH za vrijeme rata dogodi stradanje velikih razmjera.

U prilog takvom stavu ide i činjenica kako odluka ICJ-a nije polučila značajnije reakcije svjetskih političara. Ipak, jedan od onih koji se javno izjasnio o odluci jest šef vanjske politike Javier Solana, koji je u vrijeme rata kao predstavnik međunarodne zajednice i sam bio umiješan u rješavanje ratne krize nastale na području bivše države.

"To je dobrodošla odluka. Ona će pomoći da se zatvori stranica povijesti koja je bila dramatična. Iz presude posebno cijenim stav kako nema kolektivne odgovornosti i mislim da je to moderan pristup. Nadam se da će to pomoći konačnoj pomirbi naroda na Balkanu" - kazao je Solana.

UN-ov najviši sud u ponedjeljak je obznanio kako je Srbija kriva jer nije učinila korake koji bi spriječili pokolj oko 8.000 Bošnjaka Muslimana u Srebrenici, ali i da nije kriva za djela genocida počinjena tijekom rata u BiH od 1992. - 1995.

I.K.
Foto: AFP

Pročitajte više