Nakon SAD-a bi i Kini mogao biti srezan kreditni rejting

Foto: Shutterstock

Fitch Ratings je najavio da bi mogao preispitati kineski državni kreditni rejting A+, pojačavajući rastući pesimizam prema financijskim tržištima u toj zemlji.

"Ako Kina dodatno podrži svoje gospodarstvo, mogli bismo ponovno razmisliti jer je omjer duga i BDP-a malo prevelik za rejting A", rekao je James McCormack iz Fitcha za Bloomberg TV te dodao: "Ne bih rekao da to očekujemo, nedavni dokazi ne upućuju na to, ali povećanje duga u korporativnom i bankarskom sektoru moglo bi postati odgovornost vlade".

Kineski stabilni rejting A+ jedan je od Fitchovih najdugovječnijih i traje još od 2007. godine, prema McCormacku: "Čimbenici koji bi to mogli promijeniti su neke vrste povećanja potencijalnih obveza u drugim sektorima."

McCormackovi komentari dolaze nakon što je Fitch početkom kolovoza snizio kreditni rejting SAD-a, što je odjeknulo na svjetskim tržištima. To je ponovno pokrenulo razgovor o fiskalnoj putanji američke vlade i njezinom utjecaju na državne obveznice te je pomoglo odigrati ulogu u nedavnom porastu prinosa.

Što se tiče Kine, globalni ulagači ubrzano gube strpljenje zbog krhkog oporavka zemlje, a nedavni ekonomski podaci od maloprodaje do cijena kuća razočaravaju. Da stvar bude još gora, jedna od najvećih građevinskih kompanija u zemlji u opasnosti je od neispunjenja obveza, a drugi financijski konglomerat nije platio svoje obveze u roku, što potiče strahove od moguće zaraze.

U tijeku je strukturna promjena na kineskom tržištu nekretnina, smatra McCormack. Velika kratkoročna gotovinska injekcija u kineski financijski sustav u srijedu i smanjenje kamatnih stopa središnje banke u utorak nisu uspjeli vratiti optimizam. Juan pada prema najslabijoj razini u 16 godina u odnosu na dolar, a MSCI kineski indeks dionica mogao bi izbrisati dobitke zabilježene od ključnog sastanka krajem srpnja.

Pročitajte više