Nakon smrti dječaka Ministarstvo kreće u zabranu energetskih pića maloljetnicima

Foto: EPA, Pixsell

MINISTARSTVO zdravstva kreće u zabranu energetskih pića maloljetnicima. 

Odgovor je to na smrtni slučaj 13-godišnjeg dječaka iz Zagreba koji je preminuo prije nekoliko dana nakon konzumiranja veće količine energetskog pića. 

> U Zagrebu umro dječak (13) dok je trčao. Popio je veću količinu energetskog pića

Beroš osniva radnu skupinu

Ministar zdravstva Vili Beroš je, kako doznaje Index, pokrenuo osnivanje radne skupine u svrhu zabrane prodaje i konzumacije energetskih pića maloljetnicama te druga zakonska ograničenja kojima bi se smanjila dostupnost energetskih pića maloljetnicima. 

Beroševo pismo adresirano je na pet ministarstava, a od ministara Tomislava Ćorića, Nine Obuljen Koržinek, Zdravka Marića, Marije Vučković i Radovana Fuchsa traži se da žurno imenuju predstavnike svojih ministarstava u radnu skupinu. 

Analiza HZJZ-a

Kako smo doznali, i iz Hrvatskog javnog zavoda očitovali su se kako je nužan daljnji iskorak u smanjenju dostupnosti energetskih pića maloljetnicima. Podsjetili su na to da nedavni smrtni ishod 13-godišnjeg dječaka u KBC-u Zagreb liječnici koji su liječili dječaka povezuju s kardiomiopatijom i prekomjernom konzumacijom energetskih pića. 

HZJZ je inače već proveo analizu u kojem je najveći naglasak na pregledu praksi u drugim zemljama kada je u pitanju zabrana energetskih pića maloljetnicima, a u njoj se spominje i istraživanje navika konzumiranja energetskih napitaka kod učenika osnovnih škola koji je provela Svjetska zdravstvena organizacija 2018. godine. Posebno se napominje da kombiniranje energetskih pića s alkoholom dodatno povećava rizik. 

Što se tiče praksi u drugim zemljama, neke su zemlje potpuno zabranile energetska pića za djecu, neke su ograničile količinu kofeina u energetskim pićima. Dio zemalja ne dopušta prodaju energetskih napitaka mlađima od 15 godina. 

Radna skupina će usuglašavati i detalje zabrane, dvije su opcije

U HZJZ-u sada traže načine kako smanjiti dostupnost energetskih pića maloljetnicima, a sve će dogovarati radna skupina, čije se formiranje očekuje uskoro. Ta će radna skupina usuglašavati i samu zabranu energetskih napitaka za maloljetnike.

Doznajemo kako se razmišlja između dvije opcije - da se zabrana prodaje energetskih pića odnosi na sve maloljetnike ili da se ta zabrana odnosi na mlađe od 15 godina.

Nakon smrti dječaka u Zagrebu, koji se srušio nedugo nakon konzumacije veće količine energetskog pića te potom preminuo, u anketi smo vas pitali treba li maloljetnicima zabraniti prodaju energetskih pića. Još uvijek se možete izjasniti. 

 

Pročitajte više