Migranti, među kojima i trudnica, 40 dana bili na moru, Italija ih je sad primila

Foto: Twitter Mediterranea Saving Humans

GRUPI migranata koju je spasio danski tanker na Mediteranu dozvoljen je silazak na talijansko tlo, javlja BBC.

Migranti krenuli iz Libije početkom kolovoza

27 migranata, među kojima je bila i jedna trudnica, 2. kolovoza krenuli su iz Libije prema Europi. Nedugo nakon što su krenuli čamac im je počeo tonuti. Spasio ih je danski tanker Maersk Etienne. No, tankeru nije bilo dopušteno da se zadrži u bilo kojoj zemlji i ostavi migrante. Sinoć je migrantima napokon dopušteno da se iskrcaju na sicilijansko tlo.

Migrante je u petak preuzeo spasilački brod kojim upravlja organizacija Mediterranea Saving Humans te su ih odveli u luku Pozzallo.

Malta je tvrdila da nisu spašeni u njihovim teritorijalnim vodama

Iz Maersk Tankersa tvrde kako su im vlasti u Malti uputile poziv da spase migrante čiji brod tone. No Malta tvrdi kako nikad nisu uputili zahtjev te da se spašavanje odvijalo izvan njihovih teritorijalnih voda.

Nakon što su se migrant ukrcali na brod, nije im bilo dozvoljeno iskrcati se u nijednoj luci, a s vremenom im je počelo nedostajati namirnica i ostalih potrepština. U posljednjih nekoliko dana troje migranata je pokušalo skočiti s tankera.

Jedan od migranata poslao je poruku Malti Today te ih zamolio da mu obavijeste obitelj u Sudanu da nije mrtav.

"Ne moramo doći u Maltu ako nas malteške vlasti ne žele. Samo želimo da nam se pomogne, da nas se iskrca s ovog broda", rekla je trudna migrantica.

Od početka godine u Italiju je morskim putem stiglo oko 19.400 migranata

Inače, od početka godine na talijansko tlo je mediteranskom rutom stiglo oko 19.400 migranata. U istom periodu prošle godine taj broj je iznosio 5200.

Prema podacima UN-a, ove godine je morskim putem u Europu stiglo 40.000 ljudi, a više od 400 je poginulo ili nestalo.

Pročitajte više