Nakon transplantacije jetre, tijelo samo od sebe promijenilo krvnu grupu

MLADA Australka je postala prvi pacijent transplantacije u svijetu koja je nakon operacije promijenila krvnu grupu i preuzela imunološki sustav njenog donora organa. 15-godišnja Demi-Lee Brennan, prihvatila je jetru donora kada je kao devetogodišnjakinja bila na operaciji jer je njena jetra otkazala.

"Sretna sam što imam drugu priliku za život", izjavila je Demi-Lee za lokalne medije, pričajući o doktorima koji su rekli kako je ona sveti gral transplantacijske kirurgije. Tijelo mlade djevojke promijenilo je samo svoju krvnu grupu od O negativne na O pozitivnu kada se razboljela uzimajući lijekove protiv odbacivanja stranog tkiva nakon operacije od strane njenog imunološkog sustava.

Krvne stanice njene nove jetre tada su počele napadati njeno tijelo i koštanu srž kako bi naposljetku preuzele cijeli imunološki sustav, što je značilo da Demi-Lee više ne treba uzimati lijekove protiv odbacivanja organa jer je taj organ sada kao njen vlastiti dio tijela. Doktori dječje bolnice Westmead u Sydneyu nemaju objašnjenje za ovaj slučaj oporavka, koji je detaljnije opisan u časopisu New England Journal of Medicine.

Ovaj slučaj, slažu se doktori, svakako je jedinstven i poseban, "obično imunološki sustav primatelja organa odbacuje novo tkivo, ali ovdje to nije slučaj", rekao je Stuart Dorney, jedan od članova transplantacijskog tima. Sljedeći korak je otkriti uslijed čega je došlo do izmjene imunološkog sustava te da li se to može ponoviti jer bi time transplantacije bile kao rutinske operacije.

Jedini mogući, zasad poznati razlog izmjene imunološkog sustava, jest taj da je korištena jetra također vrlo mlade osobe te da su leukociti Demi-Lee bili vrlo niski. U Australiji je tek 7 od 10 transplantacijskih operacija uspješno i nakon pet godina zbog komplikacija sa odbacivanjem stranog tkiva.

V.M.

Pročitajte više