Nakon trovanja Navalnog u Rusiji danas izbori. Mogli bi uzdrmati Putina

Foto: EPA

DANAS se u Rusiji održava više od 9000 izbora na lokalnoj i regionalnoj razini. A ishod bi mogao imati utjecaj i na politiku Kremlja, gdje će se posebno pratiti utrka za 18 guvernerskih mjesta, piše Deutsche Welle

U 11 regija i 22 grada bira se sastav lokalnih parlamenata, dok se drugdje biraju članovi državne Dume.

Izbori dolaze u teškom trenutku za Jedinstvenu Rusiju

Glasanje ovog puta dolazi u nezgodnom trenutku za Jedinstvenu Rusiju, stranku koja podupire predsjednika Vladimira Putina. Naime, nedavno je, usred teškog razdoblja za rusko gospodarstvo, zaključena nepopularna mirovinska reforma. Na istoku zemlje uhićenje guvernera Sergeja Furgala zbog navodne umiješanosti u ubojstvo od prije 15 godina izazvalo je velike prosvjede koji još uvijek traju.

A sjenu na izbore baca i slučaj vodećeg oporbenog političara Alekseja Navalnog koji je, prema nalazima specijalnog laboratorija njemačke vojske Bundeswehra, otrovan nervnim agensom iz grupe novičok. Navalni je prije tri tjedna prebačen u Berlin na liječenje.

Prije nego što je otrovan, Navalni je u sibirskim gradovima vodio kampanju uoči regionalnih i lokalnih izbora. Njegov tim se zalaže za takozvano "pametno glasanje", gdje bi oporbeni glasači uvijek trebali birati onog oporbenog kandidata koji ima najviše izgleda.

Oporba: Možemo slomiti monopol vlasti

Sergej Bojko, koji predvodi oporbenu koaliciju za gradske izbore u Novosibirsku, kaže da vlast sabotira njihovu kampanju i da je nekim kandidatima zabranjeno sudjelovanje. 

"Naravno da nas se boje. Jer, mi možemo inspirirati druge gradove. Ako slomimo većinu Jedinstvene Rusije, to će ostatku zemlje pokazati da je moguće. Ako se udružimo i izađemo na glasanje, možemo slomiti njihov monopol", kazao je Bojko za DW.

Sljedeće godine u Rusiji se održavaju parlamentarni izbori

Trenutni izbori promatraju se pod posebnim povećalom jer za godinu dana slijede parlamentarni izbori u cijeloj zemlji. Osim toga, ovo je prvo glasanje nakon izmjena ustava u lipnju, kojima je Putinu omogućen ostanak na predsjedničkoj funkciji sve do 2036. godine.

Oporba se pribojava izborne krađe, dok vlasti tvrde da vode računa o riziku od korone. Fotografije na društvenim mrežama pokazuju da su neuobičajena mjesta poput autobusnih stanica pretvorena u birališta. Iz oporbe kažu da to otežava kontrolu procesa.

Pročitajte više