Nakon ubojstva 14 palestinskih militanata Izrael i Hamas razmjenjuju prijetnje

IZRAEL je u utorak odaslao nove prijetnje političkom vodstvu Hamasa, čemu je prethodila prijetnja Hamasa da će udariti po izraelskim ciljevima nakon noćašnjeg napada izraelske vojske na Gazu u kojemu je ubijeno 14 aktivista toga glavnog islamističkog palestinskog pokreta.

"Udarit ćemo Hamas posvuda u Gazi i Damasku kako bismo spriječili ubojstva Izraelaca", rekao je za agenciju France prese Raanan Gissin, glasnogovornik izraelskog premijera Ariela Sharona.

U Damasku, glavnome gradu Sirije, bilo je sjedište Hamasa koje su čelnici pokreta napustili nakon izraelskih prijetnji da će ih likvidirati zbog prošlotjednog dvostrukog palestinskog samoubilačkog napada na Beershevu.

Hamas je u utorak ujutro najavio "odgovor na zločin".

"Naš dvostruki napad na Beershevu primjer je udaraca kakve ćemo nanijeti cionistima", priopćile su Brigade Ezzedinea Al-Qassama, vojno krilo Hamasa.

Izraelci su helikopterskim napadom noću na utorak na nogometno igralište u Gazi, prostoru za obuku aktivista Hamasa, uzvratili na dvostruki samoubilački napad Hamasa izveden 31. kolovoza u Beershevi (jug Izraela) u kojemu je ubijeno 18 osoba od kojih dvojica kamikaza.

Isprva su Izraelci optužili Sirijce za sudjelovanje u napadima Hamasovaca na Beershevu. Takvim su pristupom zaradili i kritike Europske unije, a poslije su priznali da nemaju izravnih dokaza za umiješanost Sirije koju će pritiskati diplomatskim putem.

Prije otprilike godinu dana (5. listopada 2003.), prvi put u 30 godina Izrael je napao unutrašnjost Sirije, logor za obuku blizu Damaska kojim se navodno koristio Islamski džihad, radikalni palestinski pokret.

U utorak se o noćašnjoj izraelskoj akciji na nogometnom igralištu u Gazi oglasio i predstavnik paelstinske vlasti, ministar zadužen za pregovore Saeb Erakat koji je ocijenio da Izrael želi sabotirati diplomatske napore.

Napad se dogodio "nekoliko sati nakon posjeta egipatskog izaslanstva koje teži obnovi mirovnog procesa i uvođenju recipročnog prekida vatre. Taj zločin dokazuje da Izrael želi izazvati vojnu eskalaciju i želi dalje prolijevanje krvi", rekao je Erakat.

Pročitajte više