Nakon uhićenja Gotovine, ICTY traga za još šestoricom bjegunaca

HAŠKI sud od svojeg je osnivanja 1993. podigao optužnice protiv 161 osobe, a nakon što je u četvrtak na španjolskim Kanraima uhićen odbjegli general Ante Gotovina, u bijegu su još šestorica optuženika.

RADOVAN KARADŽIĆ, bivši politički vođa bosanskih Srba, pravdi izmiče već 10 godina. Haški sud optužio ga je 1995. za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tijekom rata u BiH. Među zločinima za koje ga se tereti spominju se genocid u Srebrenici, gdje je u srpnju 1995. ubijeno gotovo 8.000 muslimana, opsada Sarajeva te uspostava mreže logora za nesrpske civile tijekom prvih godina rata. Po haškoj tužiteljici, skriva se negdje na području BiH ili Srbije i Crne Gore.

RATKO MLADIĆ bio je glavni zapovjednik Vojske Republike Srpske. Karadžićev vojni alter ego. Optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine tijekom rata u BiH, u kojem je od 1992. do 1995. poginulo više od 200.000 ljudi. U bijegu je od 1995., kada je Haški sud objavio njegovu optužnicu.

GORAN HADŽIĆ bivši je predsjednik samoproglašene republike srpske Krajine. U bijegu je od objave optužnice u srpnju 2004. godine. Optužen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene nad hrvatskim civilima. U optužnici se spominje i njegova odgovornost za pokolj nad najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila odvedena iz Vukovarske bolnice na Ovčaru u studenom 1991. Navodno se skriva u Srbiji.

STOJAN ŽUPLJANIN je bosanski Srbin optužen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti protiv Bošnjaka i Hrvata na pordučju Prijedora na sjeverozapadu BiH.

U bijegu su i srbijanski general VLASTIMIR ĐORĐEVIĆ, optužen za ratne zločine na Kosovu, te general VRS ZDRAVKO TOLIMIR, bivši pomoćnik Ratka Mladića, optužen za genocid u Srebrenici. Đorđević je navodno u Rusiji, a Tolimir tvrdi da se želi predati.

Milan Lukić, bivši pripadnik srpske paravojne postrojbe iz BiH, uhićen je sredinom kolovoza u Buenos Airesu. Optužen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti jer je osnovao paravojnu postrojbu "Beli orlovi" koja je tijekom rata u BiH ubila oko 150 civila.

Bosanski Srbin Dragan Zelenović, osuđen za mučenja u Foči, uhićen je 30. kolovoza u Rusiji.

Pročitajte više