Nakon uspjeha u Cannesu, "Machucu" o Pinochetovom državnom udaru hrle gledati Čileanci

"MACHUCA", prvi igrani film o Pinochetovom državnom udaru u Čileu koji je dobio velike pohvale u Cannesu, od četvrtka u čileanska kina privlači brojnu publiku.

Iako je veći broj dokumentarnih filmova već snimljen na tu tematiku, "Machuca" Andresa Wooda prvi je igrani film snimljen u Čileu o puču 11. rujna 1973. protiv socijalističkog predsjednika Salvadora Allendea.

Allende je toga datuma počinio samoubojstvo u predsjedničkoj palači u Santiagu ne želeći doći u ruke vojnoj hunti pod vodstvom generala Augusta Pinocheta, kojega je upravo on godinu prije toga imenovao glavnim vojnim zapovjednikom vjerujući da će ostati neutralan. Pinochet već dan nakon udara u Čileu proglašava ratno stanje, a ubojstva, logori i nestajanje ljudi traju sve do 1988. kada je većina naroda na referendumu rekla ne daljnjoj diktaturi.

Bez zauzimanja strana i uz izbjegavanje ideološkog vrednovanja, film priča kako su dvoje djece, bogato i siromašno, živjeli u danima koji su prethodili i uslijedili nakon državnog udara. Oboje žive u Santiagu u dvije potpuno različite četvrti ali događaji koje će proživjeti dovest će do velikog prijateljstva.

Film govori o socijalnim predrasudama i njihovim posljedicama na dvoje djece u tadašnjem Čileu koji nije imao sluha za manjine.

Film snimljen uz skromni budžet od 1,2 milijuna dolara naišao je na topao prijem kod publike u Cannesu, a vjeruje se da će čileanska publika pokazati i mnogo veći interes.

(Hina) xmaš ymaš

Pročitajte više