Nakon više od 60 godina Senat će prvi put biti bez Kennedyja

SVAKI početak ima svoj i kraj: Krajem godine, prvi put nakon 63 godine američki Senat će ostati bez ijednoga Kennedyja u svojim redovima. Naime, 42-godišnji Patrick Kennedy, sin prošle godine preminuloga demokratskoga senatora Teda Kennedyja je najavio da se na jesen neće ponovo kandidirati za senatorsko mjesto. Patrick, predstavnik Rhode Islanda u Senatu već neko vrijeme boluje od ovisnosti o alkoholu i drogama te je, vjeruje se, upravo stoga najavio da "život želi usmjeriti na neki novi put".

Usto, kao povod za povlačenje iz politike Patrick je naveo i očevu smrt. "Bolest je uzela život mojem najcjenjenijem mentoru i najvećem izvoru snage i inspiracije", objasnio je Patrick u televizijskom intervjuu.

Njegov odlazak će, predviđaju analitičari, značiti još jedan snažan udarac aktualnom američkom predsjedniku Baracku Obami i demokratskoj stranci koji još uvijek nisu zaboravili poraz na izborima u državi Massachusetts u kojoj je republikanac Scott Brown naslijedio Edwarda (Teda) Kennedyja. Kennedy je na tom senatorskom položaju bio od 1962. godine.

Edward Kennedy je bio brat američkoga predsjednika Johna F. Kennedyja koji je ubijen u atentatu 1963. godine i Roberta "Bobbyja" Kennedyja koji je ubijen uoči demokratske predsjedničke nominacije 1968. godine.

Pročitajte više