Nakon više od tri godine imenovani ustavni suci Federacije BiH

Ilustracija: Armin Durgut/PIXSELL

PREDSJEDNIK Federacije BiH Marinko Čavara potvrdio je kako je ispunio zahtjev visokog predstavnika Christiana Schmidta i imenovao suce entitetskog ustavnog suda na što se čekalo više od tri godine.

SAD je ranije uveo sankcije Čavari (HDZ BiH), uključujući zabranu putovanja u tu zemlju i zamrzavanje imovine zbog odbijanja da imenuje ustavne suce.

Schmidt kritizirao Čavaru, koji je zatim promijenio mišljenje

"Donio sam odluku o imenovanju sudaca i o tome da se može popuniti Vijeće suda za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa", kazao je Čavara novinarima u Sarajevu. Imenovana je Ajša Softić iz reda Bošnjaka, Mirko Miličević iz reda Hrvata, Branimir Orašanin iz reda Srba i Dubravko Čampara iz reda ostalih.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) je još 2019. sastavilo popis kvalificiranih kandidata za ustavne suce, no Čavara je odbijao pokrenuti postupak imenovanja. Obrazložio je to procjenom kako u Federaciji nema jasne vladajuće većine pa nije bio siguran bi li njegov prijedlog podržao entitetski Dom naroda kako to zahtijeva ustav.

Nakon što ga je zbog toga kritizirao visoki predstavnik Schmidt, Čavara je promijenio mišljenje. Entitetski ustavni sud sada ima samo pet od devet sudaca, a jedan od njih u siječnju iduće godine odlazi u mirovinu.

Pri sudu djeluje Vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa koje čini sedam sudaca. Vijeće ima konačnu riječ u slučaju kada neki od nacionalnih klubova u Domu naroda parlamenta Federacije BiH blokira donošenje zakona ili odluka pozivanjem na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa.

Član Komšićeve stranke: Čavara je samovoljno odbacio neke kandidate

Deblokada je u takvim slučajevima moguća samo temeljem odluke Vijeća koje procjenjuje jesu li povrijeđeni nečiji vitalni nacionalni interesi. Čavara je rekao kako vjeruje da je moguće dovršiti postupak imenovanja sudaca za nekoliko dana ako se s tim suglase dvoje dopredsjednika entiteta.

No jedan od njih, Milan Dunović (Demokratska fronta - Željko Komšić) je kazao kako Čavara o imenovanim kandidatima s njim nije razgovarao kao ni s dopredsjednicom iz reda bošnjačkog naroda Melikom Mahmutbegović (SDA), a da su popis imenovanih sudaca prije njih vidjeli novinari.

Dunović tvrdi kako je Čavara samovoljno odbacio neke kandidate prihvatljive dopredsjednicima.

"Ovo je njegov pokušaj da opravda svoj nerad od 2019. godine", kazao je Dunović dodavši kako Čavara sada odgovornost za neimenovanje sudaca želi prebaciti na dopredsjednike i time proizvesti nove blokade.

Pročitajte više