Nakon više od tri godine predstavnici Prištine i Beograda ponovno za pregovaračkim stolom

PREDSTAVNICI Srbije i Kosova ovoga puta sastaju se u Bruxellesu i to uz posredovanje Europske unije. Razgovora bi se, piše Blic, u prvoj fazi trebali odnositi na "životna pitanja", a zatim i na pitanja koja se tiču suvereniteta. Posljednji put kada su zajedno sjedili za pregovaračkim stolom Kosovo je proglasilo nezavisnost.

Šef beogradskog pregovaračkog tima, politički direktor Ministarstva vanjskih poslova Borko Stefanović "s druge strane stola" imat će potpredsjednicu vlade Kosova Editu Tahiri. Očekuje se kako će razgovarati o regionalnoj suradnji, slobodi kretanja i vladavini prava, a kao cilj dijaloga postavlja se poboljšanje života ljudi u regiji i približavanja Balkana Europskoj uniji.

Prema najavama srpske delegacije, na dnevnom redu bit će pitanja vezana za telekomunikacije, katastar, avionski promet, a moguće je da će se razgovarati i o carinskim pečatima i drugim pitanjima. "Nama je najvažnije ono što opterećuje Srbe na Kosovu i to ćemo pokušati riješiti odmah, a pitanja koja se tiču suvereniteta razmatrat ćemo u kasnijim fazama razgovora", rekao je Stefanović.

Tahiri je, pak, ponovila stav Prištine da se isključuje svaka diskusija sa Srbijom o statusu Kosova, što je, kako je rekla, "završeno poglavlje".

Pročitajte više