Napad nožem na biskupa u crkvi u Sydneyju proglašen terorizmom

Screenshot: X

Australska policija proglasila je jučerašnji napad nožem na biskupa u crkvi u Sydneyju vjerski motiviranim "terorističkim činom", prenosi BBC.

Šesnaestogodišnji dječak uhićen je nakon što su biskup, svećenik i vjernici napadnuti tijekom mise u asirskoj crkvi Krista Dobrog pastira.

Najmanje četiri osobe zadobile su ozljede koje nisu opasne po život, rekli su iz policije. Ozlijeđen je i napadač, a incident je snimljen u crkvenom prijenosu uživo i brzo je izazvao nelagodu među stanovnicima u predgrađu Wakeley.

Australska policija teroristička djela definira kao ideološki motivirana. Istraga je još u tijeku, ali uvjereni su da se radi o vjerskom ekstremizmu.

Vlasti zasad odbijaju navesti vjeroispovijest napadača.

Premijer: Ne uzimajte zakon u svoje ruke

Eksplicitne videosnimke napada proširile su se društvenim mrežama, a stotine ljudi ubrzo su pohrlile u Asirsku pravoslavnu crkvu, koja se nalazi oko 35 km jugozapadno od središta grada.

Tamo su se gomile žestoko sukobile s policijom koja je čuvala crkvu u kojoj je napadaču i ozlijeđenima pružena hitna pomoć.
Premijer Anthony Albanese sazvao je hitan sastanak nacionalnih sigurnosnih agencija, nazvavši napad "uznemirujućim".

"Mi smo nacija koja voli mir... Nema mjesta nasilnom ekstremizmu." U želji da suzbije daljnje nasilje, pozvao je ljude da "ne uzimaju zakon u svoje ruke".

Napadač djelovao sam

Obraćajući se medijima ujutro, načelnica policije savezne države Novog Južnog Walesa (NSW) Karen Webb rekla je da su biskup i svećenik podvrgnuti operaciji te da mogu biti "sretni što su živi".

Dva policajca su ozlijeđena, jedan sa slomljenom čeljusti nakon što je pogođen ciglom i oplatom ograde, a uništeno je i 10 policijskih automobila. Nasilje je na sličan način natjeralo bolničare da strahuju za svoju sigurnost te su se zadržali u crkvi više od tri sata.

Webb je rekla da je tinejdžer navodno uputio komentare biskupu dok je ovaj prilazio, a koji su bili religijski motivirani. Policija vjeruje da je cilj napada bio zastrašiti vjernike u crkvi i one koji su gledali prijenos mise. Napadač je djelovao sam i iako je "poznat policiji", nije bio ni na kakvoj listi za praćenje terorizma. Navodni počinitelj podvrgnut je operaciji nakon što je zadobio ozljede na rukama, a zasad nije jasno je li se sam ozlijedio ili u sukobu s vjernicima.

Lokalni mediji svećenika su imenovali kao oca Isaaca Royela, a biskupa kao Mar Mari Emmanuela. Zaređen 2011., biskup Emmanuel smatra se popularnom i kontroverznom osobom, a njegove su propovijedi imale milijune pregleda na društvenim mrežama.

Biskup Emmanuel postao je poznat po svojim tvrdokornim stavovima tijekom pandemije kada je karantene opisao kao "masovno ropstvo", izvijestili su tada mediji. Propovijed postavljena na YouTube prošle godine pokazala je kako biskup kritizira islam.

Nekoliko dana nakon tragedije u Sydneyju

Incident se dogodio samo nekoliko dana nakon što je nacija bila šokirana odvojenim i nepovezanim napadom nožem u popularnom trgovačkom centru u Sydneyju, u kojem je ubijeno sedmero ljudi.

"NSW je na rubu i trenutačno postoji razumljiva nervoza i tjeskoba u lokalnoj zajednici", rekao je premijer te savezne države Chris Minns. Pozvao je na smirenost, ponavljajući pozive vjerskih vođa i vođa zajednice.

Četvrt Wakeley inače je središte male kršćanske asirske zajednice u Sydneyju, od kojih su mnogi pobjegli od progona i rata u Iraku i Siriji.

Pročitajte više